Как да се избавим от лош дъх в устата?

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Как да се избавим от лош дъх в устата?
45211

Неприятната миризма в устата по-малко, или повече преследва голяма част от нас. Щастлив е този, който не се е сблъсквал с подобен проблем. На пръв поглед, дреболия, а може да навреди на кариерата, а и в личния живот. Посещенията при зъболекар не винаги помагат да се избавим от галитозата. По простата причина, че причините са няколко.

Една от тези причини е неправилната грижа за устната кухина. Мием зъбите си вече всеки ден, но до там спираме. Четката за зъби, разбира се, е добре, но тя не може напълно да изчисти устната кухина. Микробите и бактериите остават върху езика, между зъбите, върху венците. Те се хранят с белтъчна храна и отделят сернисти съединения – сероводород и т.н. Сигурно си спомняте от училище как ухае сероводородът. Добавете към него и пародонтозата и общуването с човек, притежаващ такъв букет от аромати, става просто невъзможно.

Ако имате и проблеми с гърлото, да речем, хронически тонзилити, или сте страстни пушачи, също ще имате причини за неприятни миризми.

Друга причина за гнилостния дъх , са проблеми със стомашно-чревния тракт. Небрежно сдъвканата храна, безразборната употреба на много храни, след време също напомнят за себе си. Червата имат свойството да натрупват фекални тапи, образуващи се именно от такова хранене. Те, от своя страна, забавят движението на остатъците от преработената храна, започва ферментация, гниене, миризми. Ще кажете – червата са твърде далече от устата, но това не пречи да има връзка между тях.

Имайки в предвид изложеното по-горе, нека се опитаме все пак, да се избавим от неприятната миризма на устата.

След миенето на зъбите, старателно изплакнете устата. Използвайте специалните конци за изчистване на пространството между зъбите. Задължително чистете и езика, използвайки специална четка, или лъжичка. Може да използвате и пръст, увит в марля. Ще бъдете приятно изненадани от ефекта на почистения език.

За изплакване може да бъде използвано и растително масло – олио, или зехтин. Тази рецепта идва от Тибет, а от там не идват лоши съвети. Растителното масло изсмуква всички нечистотии от вашите лигавици. Колкото и да е странно, изчиства кръвта – свързано е със способността на маслото да абсорбира. Жабуркайте 15 минути и изплюйте, задължително изплаквате устата си с вода. Гълтането на маслото е категорично забранено. Ефектът се забелязва след 2-3 процедури. Препоръчва се изплакване по 2 пъти на ден, но не забравяйте – „отработеното масло“ се изплюва, а не се гълта. След това изплаквайте устата. Съдейки по книгите, гълтането може да причини силно отравяне.

Още една действаща рецепта, проверена на практика: Вземате от аптеката кислородна вода, разреждате наполовина с обикновена вода. След това изплаквате с тази смес – желателно няколко минути. Ако страдате от пародонтоза, кислородната вода малко ще пощипва и ще се пени. Но това е нищо, в сравнение с ефекта – само след няколко седмици ще изчезне и миризмата, и пародонтозата. Изплакването с кислородна вода ще се справи и с леко възпаленото гърло, ако имате такова.

Може да изплаквате устата си с мента или джоджен, кимион или пелин – 1 лъжичка от билките се заливат с чаша вряла вода. Изплаквате 4-6 пъти на ден. Яжте колкото си може повече ябълки – така ще изчистите и устата, и червата си – тяхното състояние ще повлияе върху свежестта в устата ви.

Разбира се, може да ползвате ментови бонбони, но мислете за зъбите си!

Ако имате кариес, без помощта на зъболекар, няма как да се справите – посетете го и вашият дъх ще стане чист, като на дете.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Още от "Здравни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft