Как да се справим с разширени вени

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Как да се справим с разширени вени
23834

Изтощена, прегоряла от слънцето коса, косопад, промени по кожата с неравномерно натрупване на пигмента меланин, преканцерози, рак на кожата, разширени вени, варикозни язви – вредните ултравиолетови лъчи са агресивни и увреждат клетките и тъканите. Там където има заболяване, то се усложнява, а където има предразположение, се появява болест.

Най-голям данък на лятното слънце, може би плащат тези, които имат проблеми със съдовете и по-специално вените. Всеки четвърти в света и всеки трети българин страдат от разширени вени. Жените боледуват 3 пъти повече от мъжете. Заболяването често се подценява – 3/4 от болните не се лекуват или започват лечението късно. Така се стига до тежки последствия, развиват се и други съпътстващи заболявания, а крайният стадий може да доведе и до инвалидизация.

Венозната стена е по-тънка и по-натоварена от артериалната – във вените кръвта се движи от периферията към сърцето, срещу силата на гравитацията. Когато околните мускули се съкращават, кръвта се изпомпва/мускулна помпа/ от периферните тъкани и органи, а венозните клапи пречат на обратното й движение.

При здрава и достатъчно еластична венозната стена, клапите се отварят само за да пропуснат кръв по посока сърцето и напълно спират връщането й към крайниците. Но след 45 год. възраст и много по-често при жените /поради хормоналните промени свързани с бременността, цикъла и противозачатъчните/, притискане на съдовете /бременност, тесни, неудобни дрехи /, неудобни обувки, заседналия начин на живот, обременяваща професия / зъболекар, учител, продавач, фризьор и др./, наднормено тегло, наследствена обремененост, затопляне и др., венозната стена се отпуска, част от кръвта се връща обратно и се задържа в съдовете, което натоварва стените на вените още повече /създава се още по-голямо съпротивление при изтласкване/, те се отпускат трайно и се разширяват. Повечето раждали жени на възраст над 45 години, ако разгледат внимателно вътрешната страна на подбедриците и бедрата, ще видят най-малко тънка синкава мрежица – това са разширени, повърхностни венозни съдчета, което е първия етап на заболяването разширени вени /варици/.

В следващ етап се открояват ясно изпъкнали над кожата венозни съдове, често нагънати – варикозни възли, а по-късно синьо-виолетови, с променена кожа – тъмна, кафеникава, тънка и много суха. Около глезените се появяват отоци. Понякога кожата се разранява и се образуват много трудно и бавно зарастващи язви – варикозни язви. Други усложнения са тромбоза — запушване на вените, тромбофлебит — възпаление на венозната стена около тромба, кръвоизливи от варикозните възли. При зачервяване и болезненост на вената, непременно се търси лекарска помощ.
Има описана международна класификация, според която заболяването има 6 стадия. За долни крайници, които се засягат най-често: При нулевия няма видими признаци на патология, а само оплаквания от общ характер – тежест, напрежение, болка в краката, мравучкане, и други. В първи стадий се забелязват малки капиляри, промени по повърхността на кожата и образуването на малки мрежовидни или паякообразни вени. При втория стадий, освен субективните оплакванията има и видими разширени вени. Отоци по краката се появяват в трети стадий. Четвърти, пети и шести стадии са тежки форми на хронична венозна болест, с различни по тежест промени по кожата, подкожието, активни или зарастнали варикозни венозни язви.
Тежка форма на усложнение е и белодробната емболия, която, ако не доведе до фатален изход, причинява различни хронични белодробни проблеми.

Профилактика
В първите стадии на заболяването все още имате възможност да се предпазите от тежките усложнения, без да се налага хирургична намеса. Но ако продължителните ви усилия не водят до желаните резултати, необходимо е да потърсите и медицинска помощ за медикаментозна терапия. В последните стадии лечението е оперативно.

Профилактиката включва :

Упражнения
Здравословно хранене
Хранителни добавки

Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft