За какви болести е полезен червеният божур

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
За какви болести е полезен червеният божур
4408

Червеният божур е многогодишно тревисто растение от семейство Двусеменни. Коренището му е късо, корените са грудковидни, надебелени и вретеновидни. Стъблото на растението е неразклонено, високо около 50 до 90см., набраздено и гладко. Листата са разположени последователно, до три пъти делни, перести с елипсовидни крайни дялове. Цветовете са светло или тъмно-червени на цвят. Плодът е съставен от 3 кадифено мъхести мехунки, като всяка съдържа черни семена. Времето на цъфтеж е през лятото – май, юни.

Червен божур – Действие и приложение:

Корените на растението се използват в народната медицина. Те са помощно средство за лечение на хемороиди, при епилепсия, за улесняване на изхръвлянето на камъни в бъбреците. Коренището има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Изпозлва се за засилване на тонуса на червата и перисталтиката. Засилва тонуса на матката. Разтението се препотъчва при лечение на ревматизъм. Трябва да се има предвид, че дрогата е токсична. В по-големи количества билката може да предизвика аборт, да доведе до силно менструално течение. Червеният божур има силно нервноуспокояващо действие.
Използват се семената, венчелистчетата и корените.

Червен божур - Лечебни съставки :

Венчелистчетата съдържат антоцианов гликозоид – пеонин, семената и корените, съдържат резорцинол производно на пеолол, органични киселини, алкалоидоподобно вещество – перегринин, скорбяла и др.

Червен божур – Начин на употреба :

Червеният божур се приема под формата на отвара и запарка.

Запарка: от венчелистчетата се приготвя като една супена лъжица от дрогата се залива с 300мл кипяща вода, оставя се да кисне около час. Приема се 3 пъти на ден по 100мл. Действа нервоуспокояващо.

Отвара: от корените на растението се приговтя като 1 чаена лъжица се прибавя в половин литър вода, вари се около 5 мин. Приема се 3 пъти дневно по 200мл. Отварата има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.

Къде се среща Червен божур ?

Червеният божур се среща из редки гори, по тревисти и каменисти места, из храсталаци в цялата страна до към 1000 н.в.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Билки и билколечение
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft