От какво зависи метаболизмът ни

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети отслабване
От какво зависи метаболизмът ни
3500

При хората с наднормено тегло винаги идва време, когато натрупаните килограми оказват все по-силно влияние върху външния вид и върху дейността на различни органи.

В борбата за поддържане на нормално тегло и изтощителните диети и т.нар. разтоварващи дни се оказват ефективни само за кратко.
Защо е така? На този въпрос са се опитали да отговорят учени от Американския институт по хранене и наднормено тегло.

Резултатите от тяхното продължително и широко проучване потвърждават изказаното вече от много диетолози мнение, че тайната на добрата фигура е в балансираната обмяна на веществата. Липсата на такъв баланс може да доведе както до тегло над нормата, така и до прекалена слабост.

Основният проблем при диетолозите да дадат универсален съвет за начина на хранене идва от индивидуалните особености на всеки организъм. Всеки човек усвоява хранителните вещества по различен начин и съответно изразходва така натрупаната енергия.

При по-бавно усвояване разходът на енергия е по-малък, а именно неизразходените калории са причина теглото на човек да се увеличава, дори ако не се е хранил обилно.

Специалистите съветват в такъв случай в храната да преобладават малки количества въглехидрати и повече бързи за преработване белтъци (птиче месо, риба). Други подходящи за такъв тип хора храни са соевите продукти, тези, които съдържат много фибри (моркови, цвекло, зле, краставици) и различните млечни производни, но с по-ниска масленост.

Хората, чийто организъм има ускорена обмяна на веществата, съответно “изгарят” по-бързо енергията. Според учените това се дължи на по-високо ниво на адреналина и хормона на щитовидната жлеза в организма.
Такъв тип хора могат да си позволят да ядат повече мазнини и въглехидрати, но не е препоръчително да употребяват често цитрусови плодове.

Идеални за тях са различните видове меса (най-вече птичето, червеното, дивечът), рибата, мазнините от животински произход, както и плодовете и зеленчуците с високо съдържание на калций и витамин А – домати, моркови, зеле, спанак, броколи. От полза за организма им ще са също кравето мляко, соята и различните плодове в големи количества.

Има хора, за които може да се каже, че обмяната на веществата е в равновесие, т.е. изразходва се толкова енергия, колкото се и произвежда. За тях правилата на хранене са най-прости – те могат да ядат каквото поискат, но все пак трябва да спазват някои изисквания – да избягват честата употреба на кафе, алкохол, тестени и месни продукти, да не ядат много сладко и да не пият твърде често газирани напитки.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Диети и отслабване
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft