За какво са полезни черупките на яйцата

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
За какво са полезни черупките на яйцата
21351

Не хвърляйте черупките от яйцата , които включвате в диетата си. Те ще са ви не по-малко полезни от вътрешната част. Вижте по колко много начини и за какво можете да употребявате черупките от кокоши яйца.

  Изчистете къщата – смлените на фино яйчени черупки можете да използвате, за да почистите някои повърхности в банята и кухнята. Превръщат се в нетоксична абразивна съставка за чистене на мръсотията, особено, ако ги смесите с малко течен сапун. Със сместа можете да изчистите замърсената повърхност на термоса, тигана или тенджерата.

  Отпушете канализацията – вземете ситно натрошени или смлени парчета от черупки и ги поставете върху решетката на кухненската мивка. По този начин те ще улавят по-големите парчета храна, за да не запушват канала. Когато пък водата ги натроши на ситно ще почистят тръбите.

Почистете лицето си – сложете няколко черупки в чашка с ябълков оцет и ги накиснете за няколко дена. Течността може да бъде употребена като противовъзпалителна смес, успокояваща раздразнената кожа. За да възвърнете младежката гладкост на кожата си натрошете черупки и си ги нанесете върху кожата си в комбинация с малко белтък. Почакайте маската върху лицето ви да засъхне, преди да я отмиете от кожата си с топла вода.

 Погрижете се за градината – яйчените черупки съдържат калций и минерали в много големи дози, затова могат да подхранят растенията на терасата или в градинката, ако ги натрошите или прибавите към почвата.

Здраве за домашните животни – изсушете във фурната няколко черупки от яйца, сложете ги в найлонова торбичка и ги натрошете на пудра с точилка. Сложете натрошената пудра в храната на кучето си – така ще я напълните с минерали.

  Разсада – използвайте старите картонени опаковки за яйца, за да сложите върху тях измити половинки от черупки. Пробийте в долната част малка дупка за дренаж. Напълнете черупките с почвена смес и сложете семенце в тях. Когато семената пораснат достатъчно, засадете ги в саксия без да махате от черупката в градината като я счупите.

 Натрошете няколко яйчени черупки и ги сложете покрай лехите със зеленчукови култури. Така ще спрете инвазията на гладни охлюви, без да използвате токсични и вредни пестициди.

 Сложете малко натрошени яйчени черупки в машината за кафе заедно с кафето, за да редуцирате горчивия вкус на напитката. Употребяваната смес, добавете към почвената смес на зеленината на терасата, за да я подхраните без да използвате отрова.

Яйчената черупка има различни приложения. Известен е методът за повишаване носливостта на кокошките чрез добавяне в храната им на счукани яйчени черупки. Градинарите използват яйчените черупки като ефективна добавка с микроелементи за намаляване киселинността на почвата. В старинните лечебници в състава на много лековити смеси като компоненти се споменават кокоши яйца с черупката или само черупката. Заедно с група медици и биолози унгарският лекар Кромпехер се заинтересувал от полезните за здравето свойства на яйчената черупка. След продължителни изследвания установява, че яйцената черупка е идеалният източник на калций, който лесно се усвоява от организма.

Недостигът на калций, особено в костите, е едно от най-разпространените нарушения на обмяната на веществата и е причина за различни заболявания: рахит, неправилен растеж на зъбите при децата, изкривяване на гръбначния стълб, нарушен зъбен емайл, крехкост на костите при възрастни хора. Намаляването на калциевия обмен често се съпровожда от анемия, податливост към простуди, алергия, лабиален херпес, понижаване на съпротивата на организма срещу радиацията. При жените се наблюдават хормонални аномалии и атония на мускулатурата на матката. Трудно е да се постигне корекция в нарушенията на калциевия обмен, той като използваните от медицината препарати не се усвояват пълноценно от организма. Изследванията на унгарските медици показват, че черупката на кокошите яйца, състояща се от 90% калциев карбонат, се усвоява лесно. При това тя съдържа всички необходими за организма микроелементи: мед, желязо, манган, молибден, фосфор, сяра, цинк, силиций и други - общо 27.

Друг метод за използване лечебните свойства на яйцето е налагането му върху навехнати стави. Известно е, че яйчената черупка има детоксикиращ ефект, спомага за намаляване на различни отоци и възпалителни процеси след физиологични травми. Полезните действия на яйцето често се използват и във вид на масаж. Това е древно масажно изкуство, въздействащо върху цялостното състояние на организма. Използва се целият заряд от енергия, която е акумулирана в яйцето, като се масажира цялото тяло с топло, твърдо сварено яйце. Чрез нежен натиск върху мускулите и специфични точки по тялото се цели да се премахне умората и натрупания стрес, като ефектът се получава благодарение на способността на яйцето да извлича токсините от организма. Масажът с варено яйце е лек и нежен, целящ да въздейства върху парасимпатиковата нервна система, така че да я накара по-бързо и ефикасно. Масажът е подходящ за хора, които имат болки в ставите, най-вече предизвикани от натрупан стрес и напрежение. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft