Постоянно се говори за това кои храни са добри и по- здравословни от другите. Колко пъти досега сме се намерили в недоумение кой продукт да изберете и кой да оставите на рафта в магазина.
Ето какво препоръчват експертите:
Маслото е направено от естествени съставки, докато маргарин често е преработен и съдържа хидрогенирани мазнини, които са много по-вредни от наситените мазнини, които се намират в маслото.
Консервирани или замразени продукти?
Тежки метали като алуминий, олово и живак може да се намерят в храната, която е консервирана, докато замразените продукти могат да бъдат еднакво добри както и свежи.
Захарта няма хранителна стойност и е пряко свързан с надебеляванетоо. Колкото повече ядете захар, толкова повече инсулин освобождава тялото и още толкова ви се яде сладко. От друга страна изкуствените подсладители са свързани с промени в настроението, депресия, но и увеличаване на телесното тегло, тъй като те могат да забавят процеса на храносмилането и повишават апетита.Специалистите препоръчват използването на естествени подсладители като канела и стевиа.
Пълномаслено мляко или мляко с нисък процент на масленост?
На пръв поглед пълномасленото мляко може да изглежда безумно, защото съдържа повече мазнини, но тези мазнини всъщност помагат в усвояването на витамините А и D. Пълномасленото мляко ви кара по-дълго да се чувствате сити.
Ориз или пълнозърнести оризови бисквити?
Оризовите бисквити имат нисък гликемичен състав. Това означава, че помагат при регулирането на нивото на захарта в кръвта и ви карат по-дълго да се чувстваме сити.
Сиренето, освен че е по-силно на вкус, има по-малко мазнини и калории и по-бързо засища.
В състава на пресни плодове има 80 процента повече вода, което означава, че скоро ще ви заситят. Сушените плодове понякога може да съдържат химикали и допълнителни захари.
Пресни или замразени зеленчуци?
Чист зеленчуци винаги е по-добър избор, тъй като съдържа повече витамини и минерали от замразеният. Но ако купувате зеленчуци извън сезона, по-добре е да фи купувате замразени, тъй като много от хранителните съставки се губят по време на транспортирането от страната, в която растат. Замразените зеленчуци биват замразени веднага след беренето и запазват почти всички хранителни стойности.
Плодовият сок е богат на естествена захар и има опасност да въведете твърде много захар в организма. Плодовете са пълни с фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Като вземете предвид, че целите плодове трябва да се дъвчат, е много по-малка възможността по такъв начин да внесете твърде много захар.
Експертите препоръчват оризът, защото и без това твърде много консумираме пшенични продукти.
Въпреки сметаната, че има повече мазнини на 100 грама съдържа двойно повече протеини от киселото мляко, които правят по-дълго да се чувстваме сити.
Мляко от краве или соево мляко?
Млякото от крава е богато на калций, витамин D и витамин В2. За съжаление, много от тях са свръхчувствителни или пък са съвсем непоносимост към лактоза или протеин казеин, който се намира в млякото. Ако не е биологично, млякото може да съдържа и антибиотици. Соевото мляко е солидна замяна, въпреки че проучванията показват, че соята може да повлияе неблагоприятно върху хормоналния баланс.
Черният шоколад съдържа значително по-малко въглехидрати от млечния и бял шоколад. Тъмният шоколад има специфичен горчив вкус и по-малки са шансовете, че ще прекалите с консумацията му.
И двете са отличен източник на протеини. Пилето съдържа по-малко калории и мазнини, докато червеното месо в себе си има повече желязо, цинк, селен и витамин В12, които са от жизненоважни за нашата енергия и имунитет.
И двете имат сходни хранителни стойности. Единственото изключение е, че при консервирането се унищожават омега-3 мастни киселини.
И едното, и другото имат множество хранителни ползи. Експерти за пържене препоръчват маслото от рапица, защото няма да изгори на висока температура, докато зехтина се препоръчва да се използва като добавка в салати и сосове.
И кафето и чаят имат своите предимства, но на първо място винаги ще бъде зеленият чай, заради лечебните му свойства. Той съдържа по-малко кофеин от кафето, но затова съдържа антиоксиданти, които заедно с кофеина подобряват концентрацията и работата на мозъка. Зеленият чай е отличен и за отслабване -научно доказано е, че изгаря мазнините.
Диетата, в която се внасят по-малко въглехидрати не означава, че не приемаме достатъчно тъй като въглехидратите се намират в плодовете, зеленчуците, зърнените култури. По-голямата част от хората внасят твърде много въглехидрати чрез консумацията на хляб, ориз, макаронени изделия ... а това всъщност са така наречените празни калории.
Мазнините, от друга страна, са необходими за здраве и дълъг живот. Те забавляват резорбцията на глюкозата в кръвта и помагат дълго да се чувстваме сити.