10 причини да откажеш цигарите завинаги

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
10 причини да откажеш цигарите завинаги
17599

Ако пушиш, вероятно те е спохождала мисълта, че е време да се скъсаш с този пагубен навик. Но отказването от цигарите, както от всяко вредно пристрастяване, се нуждае от сериозна мотивация. Вероятно за да вземеш окончателното решение и да промениш живота си към по-добро, ще са ти нужни доводите и аргументите на учените и лекарите. Ето десетте най-сериозни причини да угасиш фаса веднъж завинаги.

1. Ще живееш по-дълго!
Учените са пресметнали, че всяка изпушена цигара съкращава живота с 12 минути. Това означава, че 10 цигари на ден в продължение на 10 години ни отнемат не по-малко от 9 месеца живот. Не забравяй и вредите, които нанася пасивното пушене. Изследванията показват, че съпругите на пушачите живеят с четири години по-малко. Ако пушат и жената, и мъжът, това число се удвоява.

2. Ще избегнеш заболявания на белите дробове
Пушачите най-често страдат от хронични заболявания на бронхите и емфизем на белите дробове. Тези заболявания предизвикват затруднения с дишането и постъпването на кислород в дробовете, което може да има много сериозни последствия.

3. Ще защитиш сърцето и кръвоносните си съдов е
Пушачите от два до четири пъти по-често рискуват да се разболеят от исхемична болест на сърцето. Тютюнопушенето повишава вероятността от развитие на атеросклероза, хипертония, стенокардия и други недъзи на сърдечно-съдовата система.

4. Ще намалиш риска да се разболееш от рак
Тютюнът и тютюневият дим съдържат над 3000 химически съединения, като повече от 60 от тях са канцерогенни, тоест способни да увредят генетичния материал на клетките и да предизвикат растеж на ракови образувания. Най-страшната разплата за пушенето е ракът на белите дробове. 90% от всички установени случаи на това заболяване са при пушачи. Но опасността не се ограничава само с поразяване на дихателните органи. При хроничните пушачи уязвими на рака са и други органи и тъкани – устната кухина, носоглътката и гръклянът, хранопроводът, панкреасът, пикочният мехур, бъбреците и стомахът. Установена е връзка между пушенето и рака на млечната жлеза и маточната шийка.

5. Зъбите ти ще бъдат по-бели
Никотинът прави зъбите жълти и никаква четка не може да помогне. Трябва да платиш за скъпи избелващи процедури или да оставиш цигарите.

6. Ще съхраниш здравето на децата си
Цигареният дим вреди не само на теб, но и на хората около теб. Особено опасно е пасивното пушене за децата. Ако не искаш децата ти да растат слаби и често да се разболяват, зарежи цигарите или поне не пуши в тяхно присъствие. Трябва да спреш да пушиш и ако скоро ще ставаш майка. Пушачките са по-склонни към безплодие, спонтанни аборти и преждевременно раждане. Освен това пушенето може да предизвика патология на развитието на плода.

7. Ще спестиш пари
Сигурно си забелязала по колко пари на месец харчиш за цигари. Ако се откажеш от тях, ще подобриш и финансовото си състояние.

8. Ще удължиш младостта си
Експертите са единодушни, че пушачките изглеждат значително по-стари от непушещите си връстнички. Цигареният дим предизвиква кратковременни спазми в кръвоносните съдове, от които кожата старее по-бързо, става суха и отпусната. Пушенето може да провокира различни кожни проблеми – папилома и хиперкератоза. То унищожава запасите от хранителни вещества, например витамин С, който помага на кожата да се защитава от увреждания.

9. Ще бъдеш бодра и енергична
Представи си как повече няма да се събуждаш сутрин с традиционната кашлица, а ще се чувстваш бодра и свежа. Енергията ти ще се удвои, ще можеш да спортуваш, да бъдеш активна и в добро настроение.

10. Ще си по-желана за мъжете
Пушачките много по-трудно създават сериозни връзки с представители на противоположния пол. Изследванията показват, че по-голямата част от мъжете, дори сред пушачите, предпочитат да имат до себе си непушеща жена.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft