14 съвета за здравословно хранене в горещите летни дни

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети отслабване
14 съвета за здравословно хранене в горещите летни дни
4174

Лятна диета, която се грижи за свежестта, жизнеността и енергичността през лятото. 14 съвета за здравословно хранене в горещите летни дни.

1. Водата най-добре утолява жаждата

Водата е ключов елемент за поддържане на тялото хладно . При високи нива на хидратация, потта няма да се изпарява бързо. Това спира тялото от освобождаване на топлина по ефективен начин. Затова е необходимо да пиете много вода (поне 2,5-3 литра), дори когато не изпитвате жажда. Повишеният прием на вода повишава нивото на активност.

2. Избягвайте кофеинови и газирани напитки, алкохол и напитки с много захар
Всички тези напитки съдържат консерванти, оцветители и захар. Те са киселинни по природа и действат като диуретици. Те предизвикват загуба на течности чрез урината.

Много безалкохолни напитки съдържат разредена фосфорна киселина, която уврежда вътрешната стена на храносмилателния тракт и засяга неговите функции. Честата употреба на безалкохолни напитки повишава нивата на фосфор в кръвта. Това води до отделяне на калция от костите и раздвижването му в кръвта. Изместването на калция от костите в кръвта ги прави чупливи, образуват се плака по зъбите и камъни в бъбреците и дори може да доведе до болка в ставите и артрит. Сладките газирани напитки намаляват нивата на минералите в организма до такава степен, че ензимите не са в състояние да функционират добре, а резултатът е лошо храносмилане.

3. Не пийте прекалено студени течности
Всъщност те не ви помагат да се освежите през лятото, само ви охлаждат за известно време. Пиенето на студени течности, когато ви е горещо, може да доведе до свиване на кръвоносните съдове и да намали отделянето на топлина, което не е препоръчително, когато опитвате да се охладите.

4. Ограничете до минимум стресовите ситуации.
5. Яжте леки, питателни и немазни ястия.
6. Намалете приема на „топли“ плодове и зеленчуци като спанак, репички, люти чушки, лук, чесън, цвекло, ананас, грейпфрут и зряло манго. Разделянето на „топли“ и „студени“ храни идва от китайската медицина. Според нея „топлите“ плодове и зеленчуци водят до запек, повишаване на температурата, болки в гърлото, потъмняване на урината и т.н.

7. Ограничете приема на сушени плодове. Увеличете консумацията на свежи плодове.
8. Добавяйте семена от босилек в напитките си – те имат чудесен охлаждат ефект.

9. Яжте много плодове и зеленчуци в салати и фрешове, за препоръчване без захар.
10. Пийте лимонов фреш, кокосова вода и айрян, за да възстановите течностите, загубени с потенето.
11. Избягвайте захарни храни, също мед и меласа. Хапвайте натурални захари от плодове и зеленчуци.
12. Ограничете консумацията на пикантни и много солени храни. Организмът запазва солта в органична форма от плодовете и зеленчуците, неорганичната сол междувременно се смила и трябва да бъде изхвърлена от организма. Затова трябва да пием вода!

13. Намалете консумацията на пържени храни, тъй като мазнините имат термален ефект.
14. Поддържайте висока хигиена. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Отслабване
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft