Боровинкови мъфини с хрупкава поръска

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Мъфини
Боровинкови мъфини с хрупкава поръска
Боровинкови мъфини с хрупкава поръска
admin
Добавена от: admin
12540
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За хрупкавия топинг:
3 с.л. захар
3 с.л. тъмна кафява захар
щипка сол
100 гр. (½ чаша + 3 с.л.) брашно
5 с.л. разтопено масло

За мъфините:
280 гр. (2 чаши) пресни боровинки, измити и почистени от стеблото
225 гр. (1 1/8 чаша) + 1 ч.л. захар
350 гр. (2 ½ чаши) брашно
2 ½ ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
2 големи яйца
4 с.л. (½ пакетче) масло, разтопено и леко охладено
¼ чаша олио
¾ чаша прясно мляко
1 ½ ч.л. екстракт ванилия

За топинга:
Смесете двата вида захар, солта и брашното в малка купа. Поръсете отгоре разтопеното масло и бъркайте с вилица, докато се овлажнят равномерно сухите съставки, а сместа заприлича на трохи с големината на грахово зърно.
За мъфините:
Сложете решетката на фурната малко над средата и загрейте до 200 градуса. Намажете 12 формички за мъфини (или една по-голяма с 12 гнезда) с олио или масло. Смесете 1 чаша боровинки и 1 ч.л. в съд на котлона и оставете да заври на бавен огън. Варете, мачкайки боровинките, докато се раздробят, а сместа се сгъсти на подобна на сладко консистенция и намалее с около 1/4 чаша (около 6 минути). Прехвърлете в малка купа и оставете да се охлади на стайна температура.
Смесете брашното, бакпулвера и солта в голяма купа. Разбийте останалите 225 гр. захар и яйцата в купа до гъст крем. Бавно добавете маслото и олиото, бъркайки, докато се смесят. С шпатула внимателно прибавете яйчената смес и останалите боровинки в брашното, без да разбърквате много. Тестото трябва да изглежда на бучки.
С лъжичка разпределете тестото в приготвените формички, така че да се напълнят догоре. В центъра на всяко грездо сложете 1 ч.л. от боровинковото сладко и с дървено шишче внимателно завъртете навътре, така че сладкото да попадне надолу в тестото и да се образува шарка. Поръсете хрупкавия топинг равномерно върху мъфините.
Изпечете ги в загрятата фурна, докато връхчетата станат златисти и стегнати - между 17-19 минути. Завъртете тавата по средата на времето за печене. Охладете мъфините във формите за 5 минути, след това прехвърлете върху кухненска решетка и оставете да се охладят за още 5 имнути. Поднесете ги топли или съхранявайте в херметически затварящ се съд. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft