Варено жито
Добре измитото грухано жито се поставя в студена вода и се вари на слаб огън. Това е особено важно, защото в противен случай зърното се разпуква, но не се сварява добре и се "кашва". Аз лично сменям няколко води по време на варенето.
Когато житото е готово, изцеждаш добре водата от съда, в който е вряло житото и оттам насетне зависи какво ще правиш. За ашуре - добавяш разтворено във вода нишесте,захар, стафиди, орехови ядки и евентуално розова вода.
За ритуално жито - трябва да го изсушиш. Тук вариантите са да го сложиш в гевгир и да го оставиш една нощ или - баба ми така правеше, да го изсипеш на хавлия, да го покриеш отгоре с още една и пак да го оставиш една нощ, докато влагата се поеме.
Оттам насетне, житото се смесва със смлени орехи, смлени бисквити или галета и се оформя в чинии. С ръце притискаш силно житото, за да добие куполовидна форма и наръсваш обилно с пудра захар. Захарта също се притиска, за да се слегне върху житото и да оформи нещо като "кора" върху него. От остатъчната влага в зърната, захарта ще се постегне и наистина става на коричка. Накрая се рисува ритуалния кръст с канела.
Аз лично нямам особено отношение с християнската традиция, но баба ми, на която съм кръстена, така правеше житото и сега, дори да си го варя, просто защото ми се е прияло, си правя канеления кръст.