Днес в НДК ще отвори врати първият Балкански фестивал на ракията

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Днес в НДК ще отвори врати първият Балкански фестивал на ракията
3740
Източник: БГНЕС
Днес в НДК ще отвори врати първият Балкански фестивал на ракията

Между 24 и 26 октомври в НДК ще бъдат представени над 150 марки ракии, колекционерска изложба, майсторски класове и лекции, както и коктейли с традиционната напитка. Днес, 24 октомври, в НДК ще отвори врати първият Балкански фестивал на ракията .

По време на фестивала ще бъдат представени ракии от родните производители, както и традиционни, високоалкохолни питиета от Турция, Гърция, Македония и Сърбия.

Стартът на фестивала ще бъде в 12:00 часа, даден от представители на Министерство на земеделието и храните , Изпълнителна агенция по лозата и виното и Национална лозаро-винарска камара, съобщиха организаторите. По време на откриването гостите ще бъдат приветствани с изпълнение на Таня Митева от ансамбъл "Филип Кутев" и специалното участие на Димитър Туджаров – Шкумбата . В рамките на фестивала, посетителите ще имат възможност да опитат над 150 вида дестилати.

Освен пълна гама продукти, производителите ще покажат и най-новите и специални отлежали ракии. Сред специалните предложения на феста ще бъдат рядката розова ракия, български орехов ликьор, както и много нови и непознати български марки, представени единствено и специално за събитието. Ще присъстват и традиционните напитки на съседните държави от Гърция, Турция, Македония и Сърбия. В рамките на изложението ще може да бъде разгледана уникална изложба от лимитирани серии, бутикови или отлежали ракии от страната и региона. Вечерта, след 17:00 часа, посетители ще станат свидетели на уникално барман шоу, в което ще бъдат показани коктейли на базата на ракия. В специално обособена "Мезе зона" ще могат да бъдат дегустирани най-добрите комбинации на храна с различните високоалкохолни напитки.

Шеф-готвачът Сидония Радева ще покаже как може да си готвим с ракия, както и възможности за представяне на напитката с други храни. За доброто настроение по време на Балканския фестивал на ракията ще се погрижат музикантите от Берковска духова музика . Програмата на фестивала включва още майсторски класове и лекции, свързани с традициите и производството на балканските напитки. Трима специалисти ще проведат курсове за историята, технологията и производството на дестилати от региона. Сертифицираният сомелиер от съседна Турция – Бурчак Десомбре, ще направи презентация за спецификите на турските напитки.

Гергана Царева от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма ще представи методите за защита на наименованията с географско указание за произход. А инж. Николай Бакалов – консултант по ферментационни производства и предприятия ще даде информация за историята, традициите и производството на българската ракия. По време на класовете инж. Николай Бакалов ще разкрие тайни от традициите на производството на родната ракия. Ще бъдат представени методи за производство и технологичните нововъведения в сферата.

Бурчак Десомбре ще представи за първи път у нас детайли за турските напитки. За производството на традиционната турска анасонова ракия и другите характерни дестилати специалистът сомелиер ще представи клас между на 25 октомври. Конкурс "Продукт на потребителя", организиран с Асоциацията "Активни потребители", ще оцени любимата напитка на посетителите, сред изложените напитки. 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft