Какво не знаем за коварния подсладител Аспартам

вход през zajenata.bg
31837

Какво съдържа Аспартам

ъстав на аспартама

В българската Наредба 8 за изискванията към използване на добавки в храните, аспартамът е разрешен в концентрации до 6000 mg/kg и максиманото количество е 600 mg/l в безалкохолни напитки на база вода и ароматизирани, нискоенергийни или без прибавена захар, млека и млечни напитки или плодови, нискоенергийни или без прибавена захар.

В състава на аспартам се съдържат аспарагинова киселина, фенилаланин и нищожни количества метанол, който е сам по себе си отровен в по-големи количества (няколко десетки до стотици грамове). Съставките в аспартама са в съотношение около 50% фенилаланин 40% аспергинова киселина и 10% метанол.

Аспарагинова киселина е естествена и несъществена аминокиселина. Сред функциите й е създаването на нова ДНК, и невротрансмитер в мозъка. Природата е измислила така нашите тела, че те да могат да контролират количеството на аспарагинова киселина в себе си. Ако има излишък на аспарагинова киселина, тялото я превръща в енергия, а при недостиг – то си я създава.

Фенилаланинът е есенциална аминокиселина, която действа като стимулатор за синтеза на тирозин и невротрансмитери. За да се синтезира фенилаланин тирозин са нужни специфичен ензим. Метанолът от своя страна е алкохол и отровен в по-големи количества. В аспартама този алкохол е доста малко и не се счита за опасно количество. Има твърдения, че повече метанол има в доматения сок, отколкото в една диетична газирана напитка.

1
2
3 4 5
Още от "Здравни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft