Лесни рецепти за козунак за Великден

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Козунак на плитки рецепта
475299

Козунак на плитки рецепта

1кг брашно, 6 бр. яйца, 150-200гр. краве масло, 1 кубче мая, 200гр. захар, 250мл. прясно мляко, настърганата кора на един лимон (или есенция), 1/3 ч.ч. стафиди, щипка сол, по желание 1с.л. ром

Най-важното преди да започнете замесването на козунак е температурата в стаята да е много висока и всички продуки да са със стайна температура.

Брашното се пресява два/ три пъти в дълбок съд. С миксер изключително добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора (или есенцията) и лъжицата ром. Млякото се затопля до телесна температура, такаче да не пари. Към него се прибавят натрошената мая, щипка сол една с.л. захар и една с.л. брашно, разбърква се много добре и се оставя на страни.
Оформяме пресятото брашно като кладенче, в което се изсипват яйчената смес и млякото с маята. Започва замесване на тестото докато се получи хумогенна смес. В началото е трудно, но постепенно се получава. В зависимост от големината на яйцата е възножно да не ви достигне брашно. Трябва да се получи меко тесто което да е здраво, лесно да се замесва, но да не залепва по пръстите. Замесеното тесто се изважда от съда и се постява върху предварително посипана с брашно маса.
Втората част от замесването – вкарването на маслото в тестото. Предварително малото се оставя да се разтопи или на стана температура (полу течно) или в микровълнова фурна. Тестото се разтила на масата, намазва се добре с маслото и се затваря като джоб, после пак се намазва – затваря се и се меси и така докато свърши маслото. Ако тестото започне да залепва на масата, тя се наръсва с брашно. Това се прави за да се получат много пластове на тесто, за получаване на класическият козунак на конци. Измесеното тесто се постява в по-голям съд и се оставя на топло да втаса. Когато е удвоило двойно обема си започва оформянето на козунаците. Как ще бъдат оформени дали на плитка, дали на руло или като кифлички, зависи изцяло от вашата фантазия.
След като са оформени се намазват с жълтъка на едно яйце и се поръсват със захар.
Формата или тавичката в която ще се пече се намазва с масло, поръсва се с брашно и в нея се поставят готовите оформени козунаци. Оставят се около 10-15 мин да втасат (да се надигнат) и се слагат в добре загрята фурна на 180 градуса. Проверявате периодично, ако отгоре започне да се препича сложете алуминиево фолио за да не изгорят. Може да проверите дали са изпечени на пълно с клечка за зъби.

1
2 3 4 5 6 7 8 9
Великден
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft