Проф. Байкова съветва: Ето по колко яйца ни се полагат за Великден и как да смесваме храните

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Проф. Байкова съветва: Ето по колко яйца ни се полагат за Великден и как да смесваме храните
13137
Проф. Байкова съветва: Ето по колко яйца ни се полагат за Великден и как да смесваме храните

Великденските празници са едни от най-разточителните по отношение на храненето. Дните са почивни и обикновено ги прекарваме пред огъващи се от ястия маси, при това с тежки храни – яйца, месо, козунаци.

Можем ли да се спасим от страданията на преяждането и как? Това ни отговори проф.

Донка Байкова – един от най-големите родни капацитети в сферата на храненето и диететиката у нас.

- Проф. Байкова, през идните дни със сигурност ни очакват трапези с изобилие от различни видове храни, които всеки си хапва на корем. Има ли вариант да се спасим от преяждането и да не си разваляме празника с коремни болки и неразположения?

- Препоръчвам на всяко семейство да празнува така, както е планирало. Само че, нека всяка домакиня раздели кулинарните си шедьоври на няколко етапа.   

Да започнем със закуската, която включва дълго чакания топъл и уханен козунак. Хапнете си по парченце и го съчетайте с чаша чай – най-добре билков, или пък цитрусов фреш, който ще улесни храносмилането на тестото. Ако не можете без кафе – нека да е капучино с повече мляко, защото само чист кофеин възпрепятства приема на желязо, което изобилства в жълтъка на яйцето.

- Към козунака обаче има и яйце, нали?

- Борбата с яйцата може да отложим за 10 ч, когато всички в семейството вече са станали и се събират на масата. Отново препоръчвам да комбинирате приема с чаша чай или пък някакъв плод – портокал, например. Разреден айрян също е вариант.

- До колко яйца на ден можем да си позволим?

- До четири – но за целия ден, не само за едно хранене. На тези, които имат проблеми с жлъчката, не препоръчвам жълтъка, тъй като може да се стигне до възпаление и криза, нещо крайно нежелателно в празничните и почивни дни.

- Какво е позволено на трапезата за обяд?

- За ордьовър може да поднесем зелена салата и печени картофки или ориз, например. Подобни ястия обаче не трябва да се консумират заедно с месото. Нека след около 30-40 минути домакинята съобразително да прибере всичко в хладилника и едва тогава да поднесе агнешкото. То трябва да е студено и нарязано на тънки филийки, от които е отстранена лойта.

Не бива да косумираме огромни парчета месо. Агнешкото е мазно и ще повиши нивото на холестерол, ако го хапваме в големи количества. Не забравяйте, че ние сме гладни със зрението, а не със стомасите си.

- Ориз с месо не може. А как тогава да минем без дроб сармата?

- Избираме – или печено агнешко, или дроб сарма. И двете наведнъж в никакъв случай. Месото е добре да поднесем в комбинация с пресни зеленолистни – зелен лук, лапад, спанак, които помагат за по-бързо храносмилане. Тогава се понижава опасността.

- Ако въпреки всичко прекалим с хапването, а нямаме ензимни медикаменти и не ни се ходи на лекар, какво може да направим?

- Поне за 24 часа да спрем да ядем. При преяждане всички органи реагират едновременно – стомах, черва, жлъчка, черен дроб. Спазмите са болезнени, затова трябва да дадем време на стресирания и претоварен вече организъм. Наблегнете на течности – билкови отвари, чай от мента, лайка, липа, няма значение. Не се хранете!

- А тези, които цели 50 дни са били на пост, може ли веднага да се нахвърлят на яйцата и месото?

- В много малки количества – едно яйце, малка порция месо. Да не изключват плодовете и зеленчуците, с които организмът им е свикнал за този период. И най-вече, също да наблягат на течностите.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft