Рецептите на Алена: Рак и Дева не бива да ядат люти подправки и тлъсто месо...

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Хороскоп и Нумерология
Рецептите на Алена: Рак и Дева не бива да ядат люти подправки и тлъсто месо...
23879
Рецептите на Алена: Рак и Дева не бива да ядат люти подправки и тлъсто месо...

Хората, родени в Рак и Дева, както и тези, които имат Луна или асцендент в един от двата знака, не бива да ядат люти подправки и тлъсто месо, за да нямат проблеми с жлъчката или стомаха. Това и още много такива правила знае астроложката на Би Ти Ви Светлана Тилкова-Алена.

Самата тя обаче трудно спазва подобни предписания, защото вкъщи готви за Телец, Водолей и Везни - все зодии с различни предпочитания.

 

“Постарала съм се с годините да намеря златната среда и да приготвям ястия, които се услаждат и на съпруга ми, и на сина ми и на мен и се радвам, че съм успяла”, казва Алена.

“Всеки зодиакален знак носи характеристики, които определят и начина на хранене. Въпреки това няма как да бъдат наложени строги правила, защото всички ние сме повлияни от зодиакалния знак, асцедента и Луната. Тези три компонента заедно с домовете на здравето ни в звездната карта дават ясната картина кои храни са полезни и кои могат да вредят. Тъй че ако човек е отговорен за здравето си, преди да прави кръвни или каквито и да било изследвания за разрешени или забранени храни, е правилно да знае какво му е заложено в звездната карта като полезна и вредна храна”, обяснява усмихнатата астроложка.

 

Не само зодиите определят начина на хранене. Ако ви предстои нещо важно или сте в Сатурнова дупка например, не е добре да гладувате. Напротив - трябва да хапвате вкусно. “Особено огнените и земните знаци, но и да не се утешават с концентрати - това важи за всички зодиакални знаци. А при предстоящо важно събитие гладът също привлича проблеми. Хапването на нещо - сандвич, палачинка, парче шоколад са задължителни”, съветва Алена.

 

Тя и семейството ѝ не се ограничават по отношение на менюто, но не прекаляват с тестените и сладкото. И все пак, по традиция, поне веднъж месечно Алена прави солени и сладки мъфини, курабии, плодов сладкиш.

Случвало се е да носи такива и за колегите в телевизията, където работи вече 15 г. Всеки ден в ефира на Би Ти Ви слушаме нейните хороскопи. Когато е натоварена с много записи и гласът ѝ спадне, Алена прилага домашен лек - приготвя си отвара с мед. А ако някой в семейството има кашлица, налага компрес с мед на гърдите и казва, че бързото изцеление е гарантирано. Алена си прави и домашна маска за сгъстяване на коса. “Имам една рецепта с отвара от корени на кукуряк, която е вълшебна за сгъстяване на косата.

 

Но само за женската коса, при мъжете ефектът е обратен. Тя се комбинира с маска от бадемово масло, витамин А и Д и жълтък. Ако жените имат търпение да я правят поне веднъж в месеца, косата след такава маска е жива и сякаш пее”, казва усмихнатата Алена.

Тя намира време и да готви всеки ден или през ден, защото със съпруга ѝ и сина им не са привърженици на ресторантите.

 

От време на време в кухнята се изявява и съпругът ѝ. “Но това не им се случва често, защото пространството около печката е запазено място за мен - с готвенето си почивам и се разтоварвам. Но той се справя отлично като един истински Телец - епикуреец”, разказва водещата.

Тя се научила да готви от двете си баби - македонка и трънчанка. От първата усвоила точенето на баници, а от втората - да готви рибник и зелник. “Много ястия съм научила и от моята майка. Не обичам да готвя с точен грамаж. Имам си мои мерки на око”, казва Алена.

Обикновено когато чакат гости, тя приготвя един от специалитетите, с които е известна сред близки и приятели. Пиле с ананас. Много обичала да си го прави, докато била в Сингапур.

 

Живяла там 3 г. преди 27 г. и научила научила много местни рецепти.

А след като се върнала, популяризирала пилето с ананас и в България след 1995 г. “Това е моя запазена марка и въпреки че не е редно да ги храня само с това ястие, те го очакват. Винаги се старая да го разнообразявам, като добавям понякога и сушени плодове, портокал или мандарина”, казва тя. Семейството ѝ харесва както традиционни нашенски, така и чуждоземни рецепти, които Алена приготвя с еднакво голямо желание и майсторлък.

Често със съпруга ѝ закусват сладки или солени мъфини, които прави с удоволствие, докато пият кафе заедно сутрин. За обяд хапват супа или таратор - особено в жегите. “В нашия дом моите супи са на почит. Вечерята е времето за нас с моя съпруг - винаги приготвям нещо вкусно, а доброто червено вино е задължително присъствие на масата, независимо от сезона”, разказа още Алена.

 

Плодов сладкиш

Плодове по избор - може да са само 3-4 ябълки и 3-4 големи сини сливи, само круши или смесени плодове, 2/3 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, 1/3 ч.ч. захар, 1 пакетче бакпулвер, 1 пакетче ванилия, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. олио

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ ПРОДУКТИ

Обелваме ябълките и нарязваме 1 и 1/2 на малки парченца, а другите 2 и 1/2 на резенчета, за да покрием сладкиша. Към нарязаната ябълка може да прибавим и нарязани сини сливи или сушени плодове, предварително накиснати в гореща вода и отцедени.

Разбъркваме брашното, бакпулвера и ванилията в отделен съд. В дълбока купа разбиваме на сняг трите белтъка, в друга купа разбиваме жълтъците и захарта.

Добавяме олиото и прясното мляко и разбиваме отново. Добавяме плодовете и разбъркваме. Добавяме брашното с бакпулвера и ванилията и пак разбъркваме, докато се получи хомогенна смес. Най-накрая сипваме и белтъците, като внимателно ги смесваме с дървена или пластмасова лъжица.

Изсипваме сместа в тава с хартия за печене. Подреждаме отгоре резенчетата ябълка и печем в загрята фурна на 200 градуса. Когато сладкишът се охлади напълно, го поръсваме с пудра захар

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft