Ходих на поход до Родопите и се запознах с чичо Добри, който ме научи как да си правя домашно крема сирене

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ходих на поход до Родопите и се запознах с чичо Добри, който ме научи как да си правя домашно крема сирене
Ходих на поход до Родопите и се запознах с чичо Добри, който ме научи как да си правя домашно...
97844
Ходих на поход до Родопите и се запознах с чичо Добри, който ме научи как да си правя домашно крема сирене
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Крема сиренето  е хем вкусно, хем лесно влиза в употреба, хем е и полезно. Освен това е подходящо за хапване върху филийка по всяко време, а ако приготвим с него чийзкейк, се получава уникална текстура – свежа и вкусна, както и идеално съчетание с плодовете.

По времето на социализма по магазините имаше само една марка българско крема сирене, но вкусът му беше просто идеален. Сега – видове бол, но нещо все ни убягва от някогашния млечен продукт, действително произведен по БДС.

При последната ни семейна ваканция в приказните Родопи, един ден забелязахме хазяинът чичо Добри да се суети из спретнатата си кухня. Оказа се, че той сам си приготвя домашно крема сирене.Това ще се превърне в любимата ви закуска!


Гледах го внимателно какво прави, а най-хубавото е, че човекът на драго сърце сподели с нас рецептата си.

Оттогава вкъщи си го приготвяме непрекъснато, като единственият недостатък, открит досега е, че свършва по-бързо, отколкото ни се иска. Ето и чудесната родопска рецепта за домашно крема сирене.

 

Необходими продукти:

3 литра прясно мляко (хубаво е да е домашно или поне да е закупено от нароилите се напоследък по големите градове фирмени млекарници);

3 супени лъжици кисело мляко;

3 чаени лъжички сол;

15 капки мая за сирене (количествата в рецептата могат да се преизчисляват, но златното правило е 5 капки мая за сирене на 1 литър прясно мляко).

 

Начин на приготвяне:

Сварете прясното мляко, подсолено със солта и го оставете да изстива. Когато температурата падне до 37-38 градуса, добавете маята за сирене в киселото мляко и разбъркайте хубаво. След това добавете киселото към прясното мляко и отново разбъркайте добре. Оставете го да почине за 5-6 часа. Изсипете млякото в тензух и го оставете да се отцеди. Добър метод е да поставите тензуха в панерче с дупки, а отгоре да поставите тежест.

За направата на домашното крема сирене можете да използвате краве, овче или козе мляко, както и смес от някои от изброените.Страхотно вкусен летен сладкиш! Ще искате още и още от този кайсиев десерт с крема сирене

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft