Хранитe, които моментално трябва да изхвърлите от хладилника си

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Хранитe, които моментално трябва да изхвърлите от хладилника си
77455
Хранитe, които моментално трябва да изхвърлите от хладилника си

За тези нездравословни хранителни стоки няма място в хладилника ви, а още по-малко в корема. Тяхното място е в кофата за боклук, защото не само не са здравословни, но същите и вредят на организма. В днешно време е много важно внимателно да четете етикетите на храната, която купуваме и да водим сметка за това, което ядем. Представяме ви списък на хранителни стоки, които със сигурност би трябвало да избягвате, а още по-малко да ги давате на децата си. 

 

Пастет
 

Пастетите попадат в групата продукти с най-лошо качество. За да се направят основно се използва месо от най-лошата категория, тъй като е най-евтино. Около 50 процента от пастетата се състои не в месо: а във вода, мазнини, кожа, вътрешни органи, изолати, нишесте, сол и подправки. В тях има голямо количество сол, която не се чувства толкова на вкус, защото се добавя декстроза, която маскира соления вкус. В отделна категория попадат т.нар вегетариански пастет от соя, гъби, домати или др. Те са пълни с растителни масла и процентът на мазнини при тях е още по-голям, отколкото при обикновените. 

 

Маргарин


Маргаринът е хидрогенизирно растително масло, обикновено слънчогледово или царевично. Процесът на хидрогениране превръща мазнините от течни в твърди, а в маргарин по правило трябва да се добавят и витамини А, D и Е. В процеса на производство на маргарин възникват трансмазнините, за които е доказано, че влияят на повишаване на нивото на лошия холестерол (LDL) и намаляване на добрия (HDL).

Консумацията на маргарин заради това е свързана с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. 

 

Майонеза

Около 75 процента от майонезата се състои от слънчогледово масло.100 грама майонеза съдържа повече калории, отколкото 100 грама бекон, като от бекон ще получите малко протеини и значително количество витамини. "Light" версиите на майонезата съдържат по-малко мазнини, но продължават да нямат никаква хранителна стойност. Купешката майонеза, на която е посочено, че е направена със зехтин има само 15 процента зехтин, а останалата част е слънчогледово или царевично.

 

Топено сирене


В топеното сирене има около 50 процента сирене, а останалото се дължи на вода, белтъчини, мазнини, различни добавки и сол, която е два пъти повече, отколкото в обикновеното сирене. С процеса на топене се убиват всички пробиотични и други добри бактерии, които имат положително въздействие върху нашия храносмилателен тракт. Накратко, топеното сирене е далеч по-калорично и по-малко здравословно от обикновеното. 

 

Заместители на шоколада

Шоколадът е изключителна храна, тъй като съдържа какао, което е пълно с антиоксиданти. Антиоксидантите забавят процеса на стареене на клетките и фитонутриентите, които могат да увеличат притока на кръв към мозъка, защитават кръвоносните съдове, поправят настроението и подобряват концентрацията. Със закон е регламентирано, че продуктите, които не съдържат достатъчен процент какао и не могат да бъдат декларирани като шоколад са вредни и опасни за здравето ни. В тях има повече захари, а вместо какаово масло, най-често се използват хидрогенирани растителни мазнини или палмово масло. Въпреки, че истинският шоколад съдържа около 50 процента захар, поради високия дял на мазнини същото не предизвиква бърза инсулинова реакция в организма. За доброто на организма е хубаво приема на захари да се ограничи, а препоръката е да се консумира шоколад с голям процент какао.

 

Енергийни напитки

Енергийните напитки съдържат стимуланти като кофеин, таурин и над 10 на сто захари. В тези продукти има значително повече кофеин, отколкото в кафето. Стимулантите повишават кръвното налягане, ускоряват работата на сърцето, влияят на качеството на съня и дехидратират организма. Тяхната комбинация с алкохол е опасна, защото енергийните напитки действат като стимулант, а алкохола като депресант. 

 

Соеви продукти


Соята съдържа много антинутриенти, както е фитинската киселина, която предотвратява ефективно използване на минерали, като желязо, цинк и магнезий. Въпреки, че соята е богата на протеини, тя съдържа и инхибитор на метаболизма на белтъците. Ако не са добре обработени, нашият организъм няма да успее напълно да се възползва от соевите протеини.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft