Чесънчето от комшийката, пилето - от мен. Щом разбра, че трябват 40 скилидки, сбърчи нос. Да...
1 Декември 2016
174128
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Днес ще ви изненадаме с нещо необичайно лесно, но изключително вкусно: рецепта за печено пиле. Звучи обикновено, но повярвайте, съвсем не е така!
Пиле "40 скилидки чесън» (Poulet aux 40 gousses d’ail) е рецепта от класическата провансалска кухня , която с течение на времето е придобила множество вариации. Едно нещо, обаче, остава непроменено: 40 скилидки чесън , с които се пълни самата птица, и които изпълват кухнята и цялата къща с невъзможно апетитен аромат!
Провансалско пиле с чесън
СЪСТАВКИ:
- 1 пиле с тегло около 1,5 кг
- 40 скилидки чесън (3-4 големи глави чесън)
- 1 чаша сухо бяло вино
- 1 супена лъжица сухи треви - провансалски билки
- 50 гр. масло
- сол , смлян черен пипер на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
- Загрейте фурната на 180 градуса. Натрийте пилето със сол и черен пипер отвън и отвътре.
- В тавичка с дебело дъно разтопете маслото и леко запържете в него обеления чесън .
- Поставете птицата директно върху приготвения чесън, поръсете с провансалски билки и залейте с виното. Не забравяйте предварително да вържете краката на пилето с канап!
- Пъхнете пилето да се пече в продължение на 1 час, като не забравяйте да го покриете с капак или фолио. След това махнете фолиото, полейте пилето с отделения сок и печете още 30 минути до златисто кафяво.
Между другото, в никакъв случай не изхвърляйте чесън след изпичане! Той е омекнал и се е пропил със соса от пилето, виното и ароматните билки, и е истински деликатес, който да поднесете към месото или да намажете върху печена филийка!
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари