Чорба с кисело зеле, грах и картофи

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Супи
Чорба с кисело зеле, грах и картофи
Чорба с кисело зеле, грах и картофи
admin
Добавена от: admin
15658
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

200 гр грах
300 гр картофи
400 гр кисело зеле
200 гр пушена сланина или бекон
400 гр пушени ребра, колбас или наденица
2 глави кромид лук
3 скилидки чесън
3-4 дафинови листа
сол и черен пипер на вкус
За запръжката:
олио
2 с.л. брашно
1 с.л. смлян червен пипер (или на вкус)

Тази чорба е традиционен италиански специалитет, наречен Јота. 

Слагаме граха да се вари във вода, добавяме дафиновия лист и черен пипер. Варим, докато грахът е полусварен. 

В друг съд слагаме сланината/бекона да се запържи и ако е необходимо, добавяме малко олио, а след това и нарязаната кисела зелка (ако е много солена, може да я измиете преди това). Запържваме до омекване, след което прибавяме ребрата (може да замените с наденица или колбас - на вкус). Наливаме вода, колкото да покрие зелето, и варим при периодично бъркане, докато течността се поизпари - около 1 час. 

Прехвърляме граха при зелето, заедно с останалата от него течност, и варим 10 минути, след което добавяме картофите и нарязаните скилидки чесън. Оставяме всичко да се вари, докато зеленчуците и месото омекнат добре, като добавяме вода при необходимост. Щом супата е готова, приготвяме запръжката: в загрятото олио запържваме брашното, червения пипер и разбъркваме до гладка смес. Добавяме запръжката на тънка струйка към супата, като бъркаме непрекъснато. Варим още 10-тина минути и добавяме подправки на вкус. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft