Ако искате козунакът ви да е мек, сочен и богат на конци, опитайте тази рецепта: Битолски козунак

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Ако искате козунакът ви да е мек, сочен и богат на конци, опитайте тази рецепта: Битолски козунак
Ако искате козунакът ви да е мек, сочен и богат на конци, опитайте тази рецепта: Битолски козунак
admin
Добавена от: admin
151525
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

40 гр. прясна мая
170 гр. захар
щипка сол
2 ванилии
3 яйца
портокалова кора
по желание - махлеб
80 гр. маргарин
4 супени лъжици олио
120 мл хладко прясно мляко
около 600 гр. брашно
За намазване:
1 жълтък
2 супени лъжици прясно мляко

Каквото и да кажем за тази рецепта за козунак, все ще е малко. Затова най-добре сами се убедете в резултата, като го приготвите у дома за празника. 

В 50 мл хладко мляко се захваща маята с малко захар и брашно. Оставя се да се активира 10-15 мин. Отделно захарта се разтваря в останалото хладко мляко заедно с маргарина и ванилиите. Активираната мая се поставя в пластмасова купа, добавя се охладеното мляко със захарта, прибавят се олиото, предварително разбитите яйца и бавно се добавя брашното. Първо се бие с миксер с бъркалките за тестото, а след това на ръка. Вътре се настъргва и портокаловата кора и по желание се добавя махлеб. 

битолски козунак

битолски козунак 1
Тестото трябва да се меси повече време, като по този начин ще стане еластично и ще има повече конци. Готовото тесто се покрива с фолио и с кухненска кърпа, и се оставя на топло място за 2-3 часа (може и повече) 
След като тестото хубаво втаса, се премесва още веднъж с намазнени ръце (това е много важно и не бива да се пропуска) и отново се покрива с кухненска кърпа. Оставя се да втаса повторно още 1-2 часа. Втасалото тесто се поставя върху намазнен плот и се разделя на 6 части, но не се премесва. От топките тесто се оформят фитили с намазнени ръце, от които се сплитат плитки. По желание в тестото могат да се добавят накиснати в ром (и отцедени) стафиди, други сушени плодове, шоколад или каквото предпочитате. 

Оформените плитки се поставят в намазана с масло и поръсена с брашно форма и се оставят да втасат отново. Намазват се с разбит с малко мляко жълтък и се пекат в предварително загрята фурна на 160 градуса 30-тина минути. Не бива да се препичат, понеже така козунаците ще останат сухи. Ако бързо се зачервят отгоре, се покриват с алуминиево фолио или хартия за печене. 

битолски козунак 2

Козунаците по тази рецепта са меки, сочни, богати на конци 
Правила за козунак, богат на конци: 
Втасването е много важно, тестото трябва да втасва дълго време, тъй като съдържа голямо количество захар и надигането му е бавно. 
Премесването с масло (олио) или разтопен маргарин също е много важно за козунака и за повечето конци. 
Козунаците трябва да се пекат по-дълго време на по-слаба фурна, за да остане тестото много еластично - по този начин ще пусне достатъчно глутен и козунакът ще бъде мек и богат с конци 
В никакъв случай не бива да се препича, иначе ще остане сух и ще се рони. 
Дозата е за две плитки от около 35 см.

Дай твоята оценка:
3 от 8 гласа
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft