Баклава с кексово тесто

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Баклава с кексово тесто
Баклава с кексово тесто
admin
Добавена от: admin
23815
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

500 г фини кори
3-4 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1-2 ванилии
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
10 г бакпулвер (1 пакетче)
1-2 ч.л. канела
1-2 ч.ч. смлени орехи
125 г масло
1/2 ч.ч. грис

За сиропа:
3-4 ч.ч. захар
3-4 ч.ч. вода
1 ванилия

С миксер разбийте яйцата със захарта, ванилията и киселото мляко, докато се получи гладък крем. Прибавете постепенно брашното, предварително смесено с канелата и ванилията.  Бъркайте, докато тестото заприлича на кексово, след което добавете едро натрошените орехи. В намаслена тавичка започнете да редите корите, като между всеки две поръсвате по малко грис. Щом подредите така половината кори, изсипете отгоре кексовата смес и загладете добре. Отгоре подредете останалите кори, като отново ръсите с грис между пластовете. Нарежете баклавата с остър нож на квадрати или ромове. Разтопете маслото и залейте баклавата, като внимавате маслото да попадне и между разрезите. Изпечете нарязаната баклава в предварително загрята на 200 С фурна до зачервяване. Оставете да изстине напълно, след което залейте с горещ сироп. 
За сиропа: сварете захарта с водата и ванилията, докато сместа започне да се сгъстява (може да оставите сиропа по-гъст или по-рядък според вкуса си). Оставете залятата баклава да престои поне един ден, преди да поднесете.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft