110 гр. меко масло
	60 гр. кафява захар
	60 гр. орехи, ситно натрошени
	110 гр. брашно
	2 x 12 гр. опаковки желатин на прах
	450 гр. ягоди, почистени и нарязани на дебели филийки
	1 ч.л. лимонов сок
	175 гр. пудра захар
	300 мл. гъста сметана
	 
	Загрейте фурната на 200C.
	Стрийте с ръце маслото, кафявата захар, орехите и брашното, така че да се образуват маслени трохи. Поръсете сместа в плитка тавичка и запечете за 10-15 минути. Оставете да се охлади, след това нарежете с миксера на ситно.
	Сложете желатина в малка купа, заедно с 4 с.л. вода и оставете да набъбне за няколко минути.
	Смачкайте 1/4 от ягодите в малък тиган за сос, прибавете лимоновия сок и пудрата захар. Оставете сместа да заври, махнете от огъня, добавете набъбналия желатин и разбъркайте, докато се разтвори напълно.
	Прекарайте част от тази смес през сито и налейте в основата на форма за кекс с дупка. Оставете в хладилник за 15-20 минути, докато стегне.
	Разбийте сметаната, докато образува твърди връхчета и я смесете с останалите нарязани ягоди.
	Когато останалата желатинова смес е студена и почти втвърдена, смесете я с ягодите и сметаната. Веднага започнете да допълвате кексовата форма с пластове от ягодовата смес и маслените трохи, като започнете с ягоди и завършите с трохите, внимателно притискайки маслените трохи в сметановия крем след всяка нова порция. Оставете в хладилник поне за 2-3 часа, докато стегне напълно.
	За поднасянето: обърнете формата и извадете върху тортена чиния. За да е по-лесно изваждането, потопете формата за кратко в гореща (но не вряща) вода, освободете ръбчетата с остър нож, покрийте дъното на формата с чинията и обърнете внимателно, като разтърсите леко формата, за да се освободи напълно съдържанието й.
	По желание може да украсите с разбита сметана (около 150 мл.) и нарязани ягоди.
	 

                                
                            
                                
                                
                                
                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                








