 
                
            
	За тортата:
	3 чаши брашно (за торти)
	1 1/2 ч.л. бакпулвер
	1 ч.л. сол
	1/2 ч.л. сода бикарбонат
	1 чаша (2 пакетчета) меко масло
	2 1/2 чаши захар
	5 големи яйца
	1 ч.л. екстракт ванилия
	1/4 чаша лимонов сок
	3/4 чаша пълномаслено прясно мляко
	За пълнежа:
	2 чаши пресни боровинки
	1 чаша вода
	1 чаша захар
	4 с.л. нишесте
	1 с.л. лимонов сок
	За глазурата:
	1 чаша (2 пакетчета) меко масло
	4 чаши пудра захар
	2 ч.л. екстракт ванилия
	1 с.л. прясно мляко
	4 с.л. от боровинковия пълнеж
	 
	Приготвяне на тортата:
	Загрейте фурната на 175 градуса. Намазнете 2 форми за торта с подвижно дъно и диаметър 22 см. с масло и леко поръсете с брашно. В купа смесете брашното, бакпулвера, солта и содата.
	В голяма купа с миксер разбийте на крем маслото и захарта на средна скорост, докато сместа стане пухкава и въздушна. Добавете едно по едно яйцата, като разбивате след всяко яйце. Прибавете ванилията. Намалете скоростта на миксера и започнете да прибавята сместа с брашното, прясното мляко и лимоновия сок, като ги редувате. Всичко трябва да стане на хомогенна смес. Сложете равно количество от тестото във всяка форма и разнесете равномерно. Изпечете на средна решетка във фурната за 25-30 минути, докато при тест със суха клечица тя излиза чиста. Охладете блатовете за поне 30 минути, преди да ги извадите от формите.
	Приготвяне на пълнежа:
	В голям тиган сложете боровинките, водата, захарта, нишестето и лимоновия сок. Оставете да заври и разбъркайте. Намалете котлона и започнете да бъркате постоянно, докато боровинките се сварят и сместа стане гъста и гладка. Махнете от огъня и оставете настрана.
	Приготвяне на глазурата:
	С миксер разбийте на крем маслото. Бавно добавете захарта (чаша по чаша), докато стане пухкав крем. Добавете ванилията, прясното мляко и боровинковия пълнеж и разбъркайте добре, докато се смесят.
	Сглобяване на тортата:
	Извадете блатовете от формите. Подравнете ги, ако е необходимо. Поставете единия блат върху тортена чиния и нанесете отгоре пласт от плънката. Покрийте с другия блат. Сипете глазурата върху тортата и разнесете с нож. За да не се натроши блатът, първо нанесете тънък слой от глазурата, поставете в хладилник за 30-тина минути, след което извадете и доукрасете с останалата глазура. Украсете с пресни боровинки.
	Може да използвате останалата плънка за украса на чиниите при сервиране.
	 


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








