520 гр. фино брашно (тип 500)
	1 чаена чаша (250 мл.) леко затоплено прясно мляко
	1 пакетче (7 гр.) суха мая (съответства на ½ кубче жива мая)
	3 яйца (със стайна температура, разбити предварително)
	100 гр. захар
	80 гр. масло (със стайна температура, нарязано на кубчета)
	щипка сол
	настъргана кора на 1 лимон (или лимонова есенция)
	Най-добре е за замесването на тестото да използвате кухненски миксер с купа (или кухненски робот), т.к. то е доста лепкаво и трудно ще се меси на ръка.
	Разтваряме маята в топлото прясно мляко и изсипваме сместа в купата на миксера. Добавяме предварително разбитите яйца и лимонената есенция и разбъркваме. Добавят се захарта, щипката сол и постепенно пресятото брашно, като се разбърква добре, за да се усвои по-лесно. Включваме миксера на бавни обороти и с бъркалките за тесто бъркаме до получаване на еднородна смес (2-3 минути). Без да спираме бъркането, добавяме парченцата масло и бъркането продължава до поемане на маслото от тестото. Получава се гладко и много лепкаво тесто, което трябва да се прехвърли в дълбока купа, покрита предварително с хартия за печене или свежо фолио. Тестото се оставя за една нощ (или 5-6 часа) в хладилника, т.к. работата с изстуденото тесто е много по-лесна (не лепне толкова). След като се извади от хладилника, тестото се поизмесва отново за кратко.
	Оформят се бриошите и се поставят в предварително намаслени и набрашнени форми за печене - ако нямате специални, може да използвате и по-големи форми за мъфини.
	Намазват се с мазнина и се оставят да втасат повторно за 30-40 минути.
	Втасалите бриоши се намазват с жълтък, разбит с малко прясно мляко и по желание могат да се поръсят със смес от натрошени ядки, кафява захар, семена и пр. - по желание.
	През това време фурната се загрява до 180°. Бриошите се пекат до златисто-кафяв цвят. Оставят се да се охладят напълно преди сервиране - по желание се поднасят със сладко или топка сладолед!
	По желание в тестото може да добавите стафиди, ядки, сушени плодове, семена и пр. - според вкуса!

                                
                            
                                
                                
                                
                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                








