БЪЗОВ МЕД - сега му е времето! 100 пъти по-лечебен от сиропа по ТАЗИ рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
БЪЗОВ МЕД - сега му е времето! 100 пъти по-лечебен от сиропа по ТАЗИ рецепта:
БЪЗОВ МЕД - сега му е времето! 100 пъти по-лечебен от сиропа по ТАЗИ рецепта:
2828
Източник: За Жената
БЪЗОВ МЕД - сега му е времето! 100 пъти по-лечебен от сиропа по ТАЗИ рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Мед от бъз - може би дори не сте чували за него. В края на април и началото на май кварталните градинки и парковете се изпълват с упойващия аромат на цъфтящия бял бъз. Освен много ароматен обаче, той е и изключително полезен.

Вече сме споделяли с вас как да си приготвите супер полезен за здравето и имунитета сироп от бъз, а днес ще ви научим как се прави Домашен бъзов мед . Здравословна, вкусна и евтина алтернатива на класическия пчелен мед, която много обичаме у дома. 

Белият бъз е удивителен преди всичко заради лечебните си ефекти - противовъзпалителни, антиоксидантни, антивирусни и успокояващи, богат на витамини C и B. Бъзът цъфти от май до края на юли. Не консумираме цветовете сурови, а дебелите стъбла също трябва да се премахнат. Бъзът е отличен за чай, освежаваща лимонада и фантастичен домашен сироп от бъз (ВРЪЗКА към рецептата). Днес имам за вас рецепта за вкусен мед от бъз .

Добър съвет: Домашно приготвеният мед от бъз е чудесен върху филийка хляб с масло, подслаждане на чай или кафе, в зърнени храни, бисквитки, десерти и просто навсякъде, където използваме класически мед. Консумираме го и превантивно, на малки лъжички. Съхраняваме домашен мед от бъз на тъмно и хладно място, той ще издържи до следващия сезон.

Домашен бъзов мед

Продукти:

  • 100 бр. цветове от бъз 
  • 1,5 литра вода 
  • 2 бр. лимони (може лайм или комбинация от лимон и портокал)
  • 1,5 кг кристална захар 
  • от тази доза излизат 4 порции = 4 x 400 мл буркани

Приготвяне:

За да приготвим мед от бъз, ни трябват достатъчно цветове от бъз. Най-добре е да ги съберете в кошница (за да не се спарят), 2 дни след дъжд, при слънчево време и задължително от екологично чист район, далеч от пътища и производство. По този начин цветовете ще имат много цветен прашец. Търсим чисти и уединени места, не е нужно да мием цветовете след събиране. След прибиране на "реколтата", оставете цветовете да престоят на сянка, за да могат бръмбарите да изпълзят навън. Сварете водата (за да премахнете котления камък), оставете я да се охлади или изберете филтрирана вода.

цветове от бъз

Снимка: Фейсбук

Отстранете дебелите стъбла от цветовете на отлежалия бъз (те са вредни) и залейте цветовете с отмереното количество вода. Добавете нарязаните лимони, включително кората, ако са био. От класическите лимони премахваме кората, можем да добавим още лимон (или лайм, портокал) за по-добър вкус. В тенджера оставете бъза и лимоните да заврят, след което варете 5 минути. Покрийте с чиния или капак и оставете да се охлади. След това поставете бъза на тъмно и хладно място, за да се запари.

бъз и лимони

Снимка: Фейсбук

След 24 часа прецедете запарените цветове от бъз с лимони през марля или чиста памучна кърпа. Внимателно изстисквайте всяка капка, за да извлечете максимума от него, абсолютно всичко. Това е важно, защото цветовете съдържат цветен прашец, който ни е необходим, за да приготвим висококачествен мед от бъз, така че медът да се сгъсти добре. Добавете захар (кристална или тръстикова) към запарката от бъз. На слаб огън оставете захарта да се разтвори в запарката.

прецеждане бъз

Снимка: Фейсбук

Варете меда на силен огън за 15 минути, след което намалете котлона и продължете да готвите 90 минути, докато се сгъсти.

бъзов мед в тенджера

Снимка: Фейсбук

Проверете плътността на меда, като изсипете малко мед в малка чинийка и я поставите за известно време в хладилника. Опитайте с лъжица. Изсипете горещия мед от бъз в чисти буркани с капаци, на 0,5 см под ръба на буркана. Почистете гърлото, затворете плътно бурканите с капака, обърнете ги с дъното нагоре и ги оставете да се охладят.

буркани бъзов мед

Снимка: Фейсбук

Така приготвения бъзов мед съхранявайте на тъмно и хладно място (мазе, килер) и използвайте за подслаждане на напитки и сладкиши. Придава им неповторим аромат.

мед от бъз

Снимка: Фейсбук

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft