Мед от бъз - може би дори не сте чували за него. В края на април и началото на май кварталните градинки и парковете се изпълват с упойващия аромат на цъфтящия бял бъз. Освен много ароматен обаче, той е и изключително полезен.
Белият бъз е удивителен преди всичко заради лечебните си ефекти - противовъзпалителни, антиоксидантни, антивирусни и успокояващи, богат на витамини C и B. Бъзът цъфти от май до края на юли. Не консумираме цветовете сурови, а дебелите стъбла също трябва да се премахнат. Бъзът е отличен за чай, освежаваща лимонада и фантастичен домашен сироп от бъз (ВРЪЗКА към рецептата). Днес имам за вас рецепта за вкусен мед от бъз .
Добър съвет: Домашно приготвеният мед от бъз е чудесен върху филийка хляб с масло, подслаждане на чай или кафе, в зърнени храни, бисквитки, десерти и просто навсякъде, където използваме класически мед. Консумираме го и превантивно, на малки лъжички. Съхраняваме домашен мед от бъз на тъмно и хладно място, той ще издържи до следващия сезон.
Домашен бъзов мед
Продукти:
- 100 бр. цветове от бъз
- 1,5 литра вода
- 2 бр. лимони (може лайм или комбинация от лимон и портокал)
- 1,5 кг кристална захар
- от тази доза излизат 4 порции = 4 x 400 мл буркани
Приготвяне:
За да приготвим мед от бъз, ни трябват достатъчно цветове от бъз. Най-добре е да ги съберете в кошница (за да не се спарят), 2 дни след дъжд, при слънчево време и задължително от екологично чист район, далеч от пътища и производство. По този начин цветовете ще имат много цветен прашец. Търсим чисти и уединени места, не е нужно да мием цветовете след събиране. След прибиране на "реколтата", оставете цветовете да престоят на сянка, за да могат бръмбарите да изпълзят навън. Сварете водата (за да премахнете котления камък), оставете я да се охлади или изберете филтрирана вода.
Снимка: Фейсбук
Отстранете дебелите стъбла от цветовете на отлежалия бъз (те са вредни) и залейте цветовете с отмереното количество вода. Добавете нарязаните лимони, включително кората, ако са био. От класическите лимони премахваме кората, можем да добавим още лимон (или лайм, портокал) за по-добър вкус. В тенджера оставете бъза и лимоните да заврят, след което варете 5 минути. Покрийте с чиния или капак и оставете да се охлади. След това поставете бъза на тъмно и хладно място, за да се запари.
Снимка: Фейсбук
След 24 часа прецедете запарените цветове от бъз с лимони през марля или чиста памучна кърпа. Внимателно изстисквайте всяка капка, за да извлечете максимума от него, абсолютно всичко. Това е важно, защото цветовете съдържат цветен прашец, който ни е необходим, за да приготвим висококачествен мед от бъз, така че медът да се сгъсти добре. Добавете захар (кристална или тръстикова) към запарката от бъз. На слаб огън оставете захарта да се разтвори в запарката.
Снимка: Фейсбук
Варете меда на силен огън за 15 минути, след което намалете котлона и продължете да готвите 90 минути, докато се сгъсти.
Снимка: Фейсбук
Проверете плътността на меда, като изсипете малко мед в малка чинийка и я поставите за известно време в хладилника. Опитайте с лъжица. Изсипете горещия мед от бъз в чисти буркани с капаци, на 0,5 см под ръба на буркана. Почистете гърлото, затворете плътно бурканите с капака, обърнете ги с дъното нагоре и ги оставете да се охладят.
Снимка: Фейсбук
Така приготвения бъзов мед съхранявайте на тъмно и хладно място (мазе, килер) и използвайте за подслаждане на напитки и сладкиши. Придава им неповторим аромат.
Снимка: Фейсбук