Винаги я махам, когато ям царевица, но като разбрах колко е полезна, сега даже чай си правя от нея!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Винаги я махам, когато ям царевица, но като разбрах колко е полезна, сега даже чай си правя от нея!
2128
Винаги я махам, когато ям царевица, но като разбрах колко е полезна, сега даже чай си правя от нея!

Косата на царевицата е много здравословна и в тази статия ще изброим някои нейни лечебни свойства, които ще Ви убедят, че не е нужно да я премахвате:

Царевична коса  ( Stigmata Maydis ) се наричат дългите нишковидни близалца на женските цветове на царевицата, които се   използват за лечебни цели. Наричана още свила, тя е широко използвано лекарство в народната медицина.

Дължината на царевичната коса е между 10 и 20 см, има слаба миризма и сладникав вкус.

Съдържание:  етерично масло, гликозиди и горчиви вещества, смоли, фрлавоноиди, полифенол (карболова киселина), багрила, калиева сол, танин, хорденин, алантоин, витамините С, К1, К3 и други. 

Действие:  антибактериално, противовъзпалително, кръвоспиращо средство, независимо от произхода на кръвотечението, пикочогонно и спомага за пречистването на бъбреците. Свилата има още жлъчегонен ефект, като повишава жлъчната секреция. Царевичната свила е ефикасно и безвредно средство за отслабване, помага за справяне с подкожните мазнини, като потиска апетита и създава чувство за ситост. Царевичната коса се прилага и за намаляване нивото на холестерола в кръвта, което ако е съпроводено и с подходяща диета, бързо и ефективно улеснява борбата с излишните килограми.

Забележка:  Ако оставите царевичните коси да престоят известно време, без да са изсъхнали напълно, те губят пикочогонните си качества и тогава действат слабително.

Приложение:  при отоци, чернодробни заболявания, диабет и атеросклероза, заболяване на пикочните органи с образуване на камъни, при ексудативен перикардит, възпаление на бъбреците, катар на пикочния мехур, подагра и ревматизъм, за преустановяване напикавания на деца и възрастни хора, както и при бъбречни колики, бъбречни възпаления и бъбречни камъни, при гъбични заболявания и трихомоназа и болезнена менструация.

Най-добри резултати има прилагането на чай от коса на царевица при цистити, албуминурия и хронична сърдечна слабост. Приема се, че царевичната коса е най-доброто лекарство за успокояване болките при хроничен цистит и бъбречни камъни.

Забележка:  Да не се прилага при бременост, защото може да предизвика маточни контракции.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft