Всички познаваме чувството на неудобство от опитите за намазване на масло, когато то е твърдо като камък от хладилника. Но експертите казват, че съхраняването на масло в хладилник всъщност не е най-добрият вариант.
Съхранявайте маслото на стайна температура.
Съветът е изненадващо прост: маслото трябва да се съхранява извън хладилника. Ако се съхранява в затворен контейнер на стайна температура, то може да остане прясно повече от две седмици. Много хора се чудят дали е безопасно да оставят млечен продукт извън хладилника. Експертите обясняват, че маслото е различно от повечето млечни продукти: то има малко влага, протеини и въглехидрати, което го прави неподходящо за растежа на бактерии и мухъл. Ето защо съхранението на масло на стайна температура е по-безопасно, отколкото повечето хора си мислят.
Ключът е правилното съхранение
Маслото не трябва да се оставя отворено или само в оригиналната си хартия, тъй като може да абсорбира бактерии или миризми. Експертите препоръчват следното за съхранение на масло :
- контейнер с капак,
- пазете маслото далеч от пряка топлина (прозорци, печка, радиатор).
Това съхранение му позволява да остане меко, лесно за мазане и свежо много по-дълго.
Кога трябва да съхранявате маслото в хладилник?
Ако кухнята е постоянно топла, маслото все пак трябва да се върне в хладилника. Ако температурата в кухнята е над 21°C, маслото ще се разтопи твърде много, което ще го направи по-податливо на разваляне. В топли апартаменти или през лятото хладилникът все още е задължителен вариант.














