В какво е ползата и в какво е вредата от кока-колата

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
В какво е ползата и в какво е вредата от кока-колата
3508

В какво е „полезността“ и „ вредността“ на кока-колата и съществува ли в действителност тайна за приготвянето на световно известната напитка?

Общоизвестен е фактът, че не се препоръчват силно газирани напитки на хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревната система. Не си заслужава да се злоупотребява с подобни напитки, в частност с кока-кола и по причина, че излишното постъпление в организма на фосфорна киселина, съдържаща се в тях, може да предизвика дефицит на калций.

Но дори и това, че предизвиквайки проблеми на стомаха при постоянна употреба, газираната вода може да доведе до панкреатит, към чернодробни нарушения и проблеми със задстомашната жлеза и други патологични процеси, далече не е всичко. Американският журналист Рич Бахлер, повече от тридесет години, съпоставя слуховете за вредността на кока-колата, и подобни на нея напитки, с научно обосновани факти и експерименти, публикува данни за това, доколко опасенията на потребителите съответстват на действителността.

Оказва се,че високото ниво на киселинност на любимата на мнозина напитка, прави възможно използването й (вие сигурно сте чували, а може би и не), като почистващо (!) средство за премахване на ръжда и котлен камък , за почистване контактите на автомобилните акумулатори, за придаване блясък на тоалетните чинии и т.н.

Представете си, в САЩ съществуват даже ръководства и „полезни съвети“ за използването на подобна „битова химия“ в домакинството. Както „с обич“ разказват, премахва петна от ръжда от хромираните части на автомобила и корозията на акумулатора в същата тази кола. Прашни са ви стъклата? И тук ще ви помогне кока-колата. Не можете да развиете ръждясалия болт? Не е страшно, тя ще ви помогне – намокрете парче плат, омотайте болта за няколко минути и работата ще е готова!

Може да изперете силно замърсени дрехи, като добавите кока-кола заедно с праха за пране в пералната машина. За да отпушите запушената мивка или тоалетна чиния е нужно просто да излеете кутия кока-кола и да оставите да престои един час. Дистрибуторите на кока-кола вече 20 години я използват и за чистенето на моторите на своите камиони.

Каква е тази,толкова активна съставка на любимата нам напитка? Това е споменатата вече фосфорна киселина , чието рН е равно на 2,8. И заради самата тази киселина, обвиняват най-популярната в света напитка,за нанасяне на вреда върху здравето на потребителите. Изострящ вниманието, е и факта, че автомобилите, превозващи кока-кола, задължително са снабдени със знака „Опасен товар“ и специални антикорозионни дъна за продукцията. Понякога лекарите, препоръчват кока-колата срещу „вируси“, като „лек за корема“.

Защо ли пък не? При тази наша твърда вода, точно тази, която образува котлен камък навсякъде където мине – дали ще в чайника или в пералната машина…, кой знае – може да е полезно понякога да се пие това „почистващо средство“, за да изчистим своите природни „резервоари“ и „тръби“? Така че, не е справедливо да привеждаме само аргументите на „прокурорите-обвинители“. Но безспорно, и „кралицата на напитките“ си има свои „адвокати-защитници“, които твърдят (и то не без основание),че киселината присъства също и в безобидните сокове и в млечните продукти.

Присъства. Но, за съжаление, в повечето газирани безалкохолни напитки – като кока-кола или пепси-кола, разрушителният потенциал на киселината все-пак е 10 пъти по-висок, отколкото на плодов сок и затова те са опасни за зъбния емайл. Този извод е направен въз основата на експерименти, направени от Университета в Южен Илинойс. Изследвани са били 20 марки безалкохолни напитки, в това число и диетичните (т.е. не съдържащи захар).

Да, може много да ни е мъчно, но кока-колата е враг на зъбите! Но знаейки за това, можем да я употребяваме с мярка. Колкото до, какво особено има в състава на кока-колата и заради какво рецептата й се пази „зад седем катинара“? Написаният от ръката на самия Пембертон, секрет на почти свещената, супер доходоносна и легендарна напитка се крие в специален сейф и само най-високопоставеното ръководство на компанията има достъп в него. Но, дори тези висши лица, могат да отварят сейфа, само когато присъстват всички.

Да разкрият тайната са се опитвали неведнъж. Ето ви един от вариантите на разшифрования състав, който открихме в едно списание. Отначало се приготвя тъй-наречения „черен“ еликсир:

80 капки портокалово масло

40 капки масло от канела

120 капки лимоново масло

20 капки масло от кориандър

40 капки масло от индийско орехче

40 капки нерол

масло от лайм – на вкус

След това на 10 литра вода се взема 42 грама от черния еликсир, 113 грама кофеинов цитрат, 56 грама ортофосфорна киселина и 28 грама екстракт от ванилия. След това се добавя захар – цели 13,5 килограма. Не знам защо но излиза, че на една чаша напитка се падат 9 лъжици захар – май е доста, но… е вкусно!

Може би и затова помага това „чудодейно средство-еликсир“ и при стрес, и при нерви, при зъбобол и импотентност (както е твърдял самия Пембертон), също предизвиква и приятни вкусови усещания? Само че, нито кока, нито кола там отдавна няма…Въпреки това, не ни пречи да йсе наслаждаваме!

Претеглете всички „за“ и „против“ и употребявайте с мярка най-известната и любима напитка в целия свят и бъдете живи и здрави!
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft