В течение на възрастта напълняваме по следните 6 причини

вход през zajenata.bg
За Жената
В течение на възрастта напълняваме по следните 6 причини
2060
В течение на възрастта напълняваме по следните 6 причини

Ето кои са шестте причини, заради които с напредване на възрастта дебелеем:

Воден баланс
Теглото на тялото се променя значително с възрастта. И основната причина е, че тялото постепенно губи способността си да задържа вода и топлина, човешкото тяло постепенно изсъхва.

И така, дете до една година задържа около 70-75% вода и поради това има заоблена форма на тялото. Тялото на пенсионерите пък задържа 55-60% от водата, поради което на телата им се появяват гънки.

Житейски потенциал
Житейският потенциал на човек също се променя с възрастта. До около 20-годишна възраст той се „разгръща“, изграждайки тялото, придавайки му необходимите форми. В периода от 20 до 40 години тялото има оптимални пропорции и телесно тегло. 

Освен това с напредване на годинките потенциалът на живота намалява, поради което телесното тегло и пропорциите му започват да се „размазват“ - тялото губи формата и теглото си (особено теглото на активната тъкан, делът на мастната тъкан може дори да се увеличи значително).

Метаболизъм
По време на живота на човек метаболизмът се променя значително. Метаболизмът, който е силен в детството, юношеството и младостта, значително намалява с възрастта. Това води до факта, че човек в зряла възраст (над 30-35 годишна възраст), и още повече при възрастни хора, не може ефективно да използва количеството храна, което е ял на 20-25 години. 

Преди една определена възраст всичко това е било изгорено и напълно погълнато от тялото, но сега тялото не е в състояние нормално да смила и усвоява толкова много храна. И така постепенно човек започва да напълнява.

Хормонален фон
Същото може да се каже и за хормоналния метаболизъм. Мощното производство на полови хормони в юношеска и зряла възраст дава на мъжете и жените специфична форма на тялото, особено метаболизма на мазнините и натрупването на мазнини в тялото. 

Намаляването и спирането на производството на полови хормони (особено при жените по време на менопаузата) влияе драстично върху тези показатели - мускулната маса намалява, пропорциите на тялото се променят и делът на мастната маса в тялото се увеличава.

Шлака
С възрастта човешкото тяло натрупва количеството ненужни вещества, различни видове токсини. Всичко това води до факта, че телесното тегло се увеличава и пропорциите се променят, например, коремът расте. 

Ако човек страда от запек, тогава затлъстяването на тялото и следователно процесите на стареене и промени в теглото, пропорциите на тялото се появяват няколко пъти по-бързо.

Невроза
Важно е да се отбележи психологическият фактор, който с времето заема все по-голяма роля във външния вид на тялото. Нервните, раздразнителните и докачливи хора много бързо губят красотата си. Емоционалното им раздразнение, отхвърлянето, липсата на любов към себе си действат потискащо върху клетките на собственото им тяло. 

Така хората потискат жизнеността си и бързо побеляват и напълняват, губейки някога красивите си форми. Не получавайки необходимите положителни емоции, човек се опитва да ги замени с удоволствието от яденето и преяждайки бързо напълнява. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft