Дафиновият лист - уникална подправка и лекарство

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Дафиновият лист - уникална подправка и лекарство
20416

С лаврови листа , които са ни познати и като подправката дафинов лист , от древни времена са украсявали главите на героите, шампионите и победителите.

Според древногръцката легенда Аполон преследвал нимфата Дафне, за да я превърне в своя любима. Тя призовала боговете на Олимп да й помогнат и те я превърнали в лаврово дърво.

Така лавровото дърво станало принадлежност на храма на Аполон. С лаврови венци украсявали главите на музиканти, поети и спортисти. Листата на лавровото дърво дълго не увяхват и венецът от тях е залог за дългата слава на собственика на венеца.

В древния Рим лавровият венец е бил атрибут на победителите в различни области. Богинята на победата Виктория била изобразявана с лавров венец в ръцете.

Дафиновият лист - подправка и лекарство
Съществува легенда, че ако в дома си закачите на няколко места клонки от лаврово дърво, любовта и щастието никога няма да напуснат стените на дома ви.

Лаврови листа има върху много гербове. В Европа дафиновият лист от древни времена е смятан за лечебно растение. Това растение има ценни свойства.

Листата му съдържат етерични масла, оцетена и валерианова киселина, дъбилни вещества и фитонциди. Фитонцидите убиват много вредни бактерии.

Като дъвчете дафинов лист, можете да успокоите възпаление в устната кухина. Отварата от дафинови листа възбужда апетита и подобрява храносмилането.

Дафиновият лист е страхотна подправка за супи и ястия. За пръв път обаче той е използван като добавка за вода, която се поднася за измиване на ръцете преди хранене.

Дафиновият лист облагородява сосовете, дава наситен аромат на рибените и месните супи, както и на зеленчуковите. Дафиновият лист е неоценима подправка за ястия от телешко, свинско и агнешко.

В компанията на дафиновия лист разкрива вкуса си сварената и задушена риба, ястията от грах, фасул и зеленчуци. Той е незаменим при мариноване на краставички, гъби и домати.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft