 
                            
                        
                                    
                Задушен грах с картофи
	400 г зелен грах
	1/2 кг картофи
	1 глава лук
	1 морков
	4 с.л. сметана
	5 скилидки чесън
	10 стръкчета магданоз
	6 стръкчета копър
	сол
	черен пипер
	1 с.л. олио
	1 с.л. масло
	1 с.л. слънчогледово семе
	Време за приготвяне:
	30 минути
	Картофите (1/2 кг), морковът (1 бр), лукът (1 глава) се обелват, нарязват и сваряват в подсолена вода. Щом омекнат, лукът се изхвърля, а 1/3 от картофите и моркова се пюрират. В пюрето се прибавят солта, олиото, черният пипер, сметаната (4 с.л.). Разбива се и се връща при варените зеленчуци. В отделна тенджерка отцеденият грах (400 г) се задушава в масло, след което се прибавя към зеленчуците. Всичко ври още 5 минути на умерен огън. В края на готвенето се прибавят счуканите със сол скилидки чесън (5 скилидки). Ястието се поднася поръсено със ситно нарязани магданоз (10 стръкчета) и копър (6 стръкчета) и белено слънчогледово семе.
	Съвет: Вместо слънчоледово семе можете да ползвате тиквено. За по-богат аромат, при готвенето добавете щипка естрагон.
	 


 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            







