Бисквитена торта - символът на нещо лесно и вкусно. Сигурно няма дама, която да не е опитвала да приготви този обичан десерт, но днес ще ви покажем един нов прочит на любимата рецепта за бисквитена торта .
Изправена бисквитена торта
За основата на тортата:
- 5 опаковки ванилови бисквити
За декорацията:
- 150 мл шоколадовоа глазура
- 250 мл течна сметана
За шоколадовия крем:
- 4 яйца
- 250 гр.захар
- пакетче ванилова захар
- 50 мл прясно мляко
- 250 гр.масло (85% масленост)
- 50 гр.какао.
За крема:
1. Разбийте яйцата със захарта, щипка сол и ванилията.
2. След 5 минути интензивно разбиване на яйчната смес, добавете пресятото какао и разбъркайте добре сместа.
3. Изсипете сместа в метална купа и поставете на водна баня, като непрекъснато разбърквате.
4. Веднага след като кремът се загрее, става течен, а след 5-6 минути варене започва постепенно да се сгъстява. Шоколадовият крем се сгъстява до необходимата консистенция, след като се охлади напълно.
5. В отделна купа разбийте маслото на стайна температура до консистенцията на пухкавата пяна. В тази кремообразна пяна трябва да добавите шоколадовия крем и да разбъркате внимателно сместа с миксер за 5 минути.
Сглобяване на тортата:
Поставете в тортена чиния ринг за торта с диаметър 25 см. Поставете един ред бисквитки по периметъра на пръстена (изправени). Останалите бисквитки ще трябва да напоите предварително с мляко или сок. Бисквитите се редят в кръг. Редове от бисквити се мажат с шоколадов крем. След като запълните цялата форма с бисквити, залейте тортата със смес от разбита сметана и шоколадова глазура (охладена). Ако желаете, можете да украсите тортата с нарязани шам-фъстъци.
Преди сервиране сложете тортата в хладилника за най-малко 1 час, така че бисквитите да се напоят добре с вкуса и аромата на крема.