За какво е полезна бирената мая

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
За какво е полезна бирената мая
7007

От дълги години маята се използва като както в производството на тестени изделия и пивоварството, така и в здравословното и спортно хранене. Бирената мая представлява добавка, която има повече общи неща с бирата, отколкото с обикновената готварска мая. Причината се крие във факта, че бирената мая е обработена по технология, която умъртвява микроорганизмите, но без да засяга витамините и минералите, които се съдържат в тях. При готварската мая дрождите са живи.

За производството на различните видове мая /бирена, хлебна, винена/ могат да се използват огромна група еукариотни едноклетъчни организми от царството на гъбите. Характерна черта на тези микроорганизми / дрожди / е, че имат свойството да ферментират , което означава, че превръщат въглехидратите в алкохол . Процесите на ферментация се използват в производството на алкохолни напитки, тестени изделия и разнообразни други продукти.

Благодарение на дългите години селекция, в наши дни са отсяти отделните групи микроорганизми, които носят повече или по-малко полза и по-малко или почти никакви токсични елементи. По този начин се е достигнало до откриването на дрождите Сахаромицес /Saccharomyces/.

Така стигаме до извода, че бирената и хлебната мая са братовчеди в семейството на т.нар. „ благородни микроорганизми “. И двата вида мая са представители на рода Сахаромицес. Думата произлиза от старогръцки език и означава „сладка плесен“. Използваните в бирената мая дрожди са от вида Saccharomyces cerevisiae. Те превъзхождат останалите си събратя по количеството полезни витамини и вещества, които се съдържат в тях.

Думата Cerevisiae произлиза от латински и в буквален превод означава „пиво“. Преди пакетирането им като хранителна добавка, бирените дрожди преминават през специален процес, който е свързан с автосмилане. Той се състои в предизвикване на контролирана клетъчна смърт и ензимите в бирените дрожди смилат последните до: витамини, аминокиселини, минерали, липиди, пептиди, киселини и различни фрагменти със сложен химичен характер.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft