Известният лекар от Харвард и експерт по болести на дебелото черво посочи 1 плод, който не би ял, за да се прехранва.

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Известният лекар от Харвард и експерт по болести на дебелото черво посочи 1 плод, който не би ял, за да се прехранва.
276
Снимков материал: pixabay.com
Известният лекар от Харвард и експерт по болести на дебелото черво посочи 1 плод, който не би ял, за да се прехранва.

Водещ гастроентеролог класира десет често срещани плода според това колко са полезни или вредни за здравето на червата и разкри плодовете, които винаги трябва да избягва, за да защити червата си и да предотврати възпаление.

Д-р Саураб Сети, гастроентеролог със степен от Харвард , предупреди в Instagram, че не всички видове плодове са еднакво полезни, тъй като някои могат сериозно да увредят храносмилателната система.

Храна, която той не яде

Резистентното нишесте е вид въглехидрат, който се съпротивлява на храносмилането от ензими в храносмилателния тракт и забавя храносмилането.

На последно място бяха презрелите банани , любимият избор за закуска на милиони хора по света.

Д-р Сети обясни, че презрелите банани могат да повишат нивата на кръвната захар, като същевременно осигуряват по-малко „гориво“ за добрите бактерии в червата.

Изследвания показват, че с узряването на банана количеството устойчиво нишесте и общите растителни фибри намаляват, докато нивото на захар се увеличава, съобщава „Дейли Мейл“.

Ето защо презрелите банани са в „черния списък“ на д-р Сети. Леко зелените банани обаче са оценени като по-малко вредни, с оценка пет от десет.

Леко неузрелите банани са с по-високо съдържание на фибри, което е свързано с намален риск от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и рак на червата.

Известни още като „насипни“, фибрите помагат за предотвратяване на запек, улесняват храносмилането и ви карат да се чувствате сити за по-дълго време.

Според д-р Сети, кивито е отличен източник на разтворими фибри. Едно киви съдържа около два грама фибри на порция от 80 грама. Разтворимите фибри привличат вода и образуват гел в червата, което облекчава запека и увеличава честотата на изхожданията.

Леко неузрелите банани са с по-високо съдържание на фибри, което е свързано с намален риск от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и рак на червата.

Въпреки че случайният запек не е опасен, честите или хронични оплаквания от този тип все по-често се свързват с рак на червата. Проучванията показват, че хронично бавната система може да увеличи вероятността от развитие на рак на храносмилателната система до 1,5 пъти, тъй като редовните изхождания намаляват времето, което потенциалните токсини прекарват в контакт с чревните стени.

Плодове, които са полезни за червата

Д-р Сети откроява боровинките на първо място сред плодовете, които са полезни за червата.

Този плод е пълен с антиоксиданти, които помагат на тялото да се бори със свободните радикали, отдавна свързани с болести като диабет и рак.

Наровете съдържат и елагитанини, мощен вид полифенол, който може да намали възпалението в тялото, известен рисков фактор за сърдечни заболявания.:

Боровинки

В едно проучване, проведено от диетолози от Университета в Барселона , участниците, които са имали диета, богата на полифеноли, открити в тъмните плодове, ядките, какаото и зехтина, са имали 46% по-нисък риск от развитие на сърдечни заболявания в сравнение с тези, които са яли много малко.

В средата на списъка бяха пъпешите, крушите и ябълките, докато гроздето и портокалите получиха оценки от две и три от десет. Гроздето е предимно вода, богато на витамин C и калий и дори е доказано, че намалява възпаленията и риска от заболявания.

Въпреки това, той съдържа малко калории и има по-ниска обща хранителна стойност в сравнение с други плодове.

Портокалите са богати на витамин C, фолат и антиоксиданти, които повишават имунитета и помагат в борбата с инфекциите, но твърде много от тях може да има катастрофални последици.

Нар

Изследване, публикувано в „British Journal of Dermatology“, открива висока корелация между високата консумация на цитрусови плодове и повишения риск от рак на кожата.

Експертите смятат, че това се дължи на фотосенсибилизиращите свойства на този плод, но са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези открития и да се обяснят по-добре дългосрочните им ефекти върху здравето.

Витамин С обаче е от съществено значение за поддържането на здрава кожа, кръвоносни съдове, кости и хрущяли, а дефицитът му може да доведе до скорбут.

Според Британската национална здравна система, всички необходими количества витамин C могат да се получат чрез ежедневната диета, но тъй като той не се съхранява в организма, на някои хора може да се препоръча да приемат добавки.

Разберете кои плодове са разрешени и кои са забранени при инсулинова резистентност в бонус видеото.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft