Каква диета да спазваме срещу хронични възпаления

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Каква диета да спазваме срещу хронични възпаления
1883

Висока температура, оток, зачервяване, непоносима болка - така си представяме възпалението. Без да подозираме, че преди да се стигне до острото състояние, то месеци и години се е подвизавало в тъканите и тихо е амортизирало ставите, артериите, мозъка. Лоша новина, която обаче ни мотивира да слеем стремежа да удължим младостта с битката срещу възпаленията. За тази цел науката взема на въоръжение нанотехнологии, генни терапии, иновативни препарати. Обикновеният човек има просто, но изпитано оръжие - храната. Гръмкото название на такъв начин на живот е антивъзпалителна диета. Популярността й се дължи на нейната достъпност и очакването, че освен ползи за здравето тя предполага и моделиране на тялото според съвременния идеал за красота.

Стресът, обездвижването, наследствеността, излагането на токсини (като при пасивното пушене например) може да допринесат за възникването на такова хронично възпаление, но изборът на диета може да помогне в борбата с независещи от нас фактори.

Според интегративната медицина - набиращо популярност ново направление, което залага на съчетаването на алтернативни и традиционни терапии, храните против възпаления са най-доброто нещо, което сами можем да направим за благоденствието си. Такъв живот не налага никакви компромиси с вкуса, просто спирайте редовно и на щандовете за плодове и зеленчуци, купувайте си ядки и семена, отбивайте се в рибните магазини, обърнете внимание на подправките от индийската кухня, съветва д-р Мириам Нелсън, директор на Центъра за физическа активност и хранене към университета "Тъфтс" в Бостън. Благодарение на препоръчвани от нея храни хора с артрит намалили лекарствата, а ръцете и краката започнали да ги слушат повече.

Страдащите от болезнени стави не са единствените, които се нуждаят от помощ. Все повече изследователи смятат, че леките, незабележими хронични възпаления допринасят за сърдечносъдови заболявания, рак, болестта на Алцхаймер, диабет от тип 2. Но намират нови и нови доказателства, че противовъзпалителни съединения в храната може да неутрализират уврежданията. Не става дума за популярното разбиране на диетата като средство за отслабване, а за хранителен план за цял живот. Но той в крайна сметка води до същия резултат.

източник: 24 часа

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft