Каква диета да спазваме срещу хронични възпаления

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Храни срещу хронични възпаления
9518
Кои са най-полезните храни против възпаления Храни срещу хронични възпаления

Храни срещу хронични възпаления

Плодове, зеленчуци, риба, пълнозърнести храни са основните препоръчвани оръжия срещу подмолните хронични възпаления. А като врагове на младостта и здравето се сочат храните с много захар, рафинираното брашно и трансмазнини.
Д-р Андрю Уейл, един от "законодателите" на противовъзпалителните диети, очертава
правилата - прясна храна, разнообразно меню, изобилие от плодове и зеленчуци
и избягване на обработени храни и заведения за бързо хранене. Американецът е създал школа, прилага методите си в собствен здравен център и разпространява убежденията си чрез бестселъри и сайт за здравословен живот. Автор е и на практическо ръководство за хранене, което има претенциите да предпазва от хроничните възпаления и свързваните с остаряването метаболитни проблеми, заболявания на сърцето, ставите, мозъка.

Според експерта едновременно с неутрализирането на възпалителните процеси в клетките диетата стабилизира кръвната захар и осигурява достатъчно витамини, минерали, есенциални мастни киселини, фибри, полезни фитонутриенти.

Най-големият дял в неговата пирамида на противовъзпалителната диета се пада на зеленчуците - 4-5 купички на ден, и плодовете - само с порция по-малко. Особено се препоръчват кръстоцветните зеленчуци от голямото семейство на зелето - не само традиционното у нас "обикновено", но и червеното, брюкселското, карфиола, броколи.

Следват ги зърнените и бобовите храни - колкото се може по-нерафинирани, които трябва да присъстват в умерени порции на всяко от основните хранения. Изборът не е ограничен само до кафяв ориз, басмати, див ориз и боб , категорията е разширена с булгур, ечемик, просо, елда и по-екзотичните киноа, амарант, чия. Специално място заемат пастите от твърда пшеница , препоръчани ал денте - приятно еластични, защото разкашканите се усвояват по-бързо и не изпълняват ролята си на регулатор на кръвната захар.

На следващото ниво на пирамидата са ядките, семената и студенопресованите масла от тях , препоръчвани в малки, но редовни дози 3-5 пъти за деня.
После се нареждат рибата и морските дарове. Нагоре пирамидата се стеснява и така онагледява как всяка следваща група храни трябва да заема по-малък дял във всекидневното меню. Д-р Уейл заделя "етаж" за азиатските гъби, от които у нас най-познати са шийтаке и майтаке .

Следват храните с качествени белтъчини - всеки ден умерен прием на кисело мляко или сирена, яйца (3-5 седмично) или цели соеви продукти като зърна и кълнове, по-рядко и специфичното тофу. Още по-нагоре, като ценни и в малки количества, са чесънът, джинджифилът, куркумата, кърито, чилито.
3 нива под върха са зеленият и черният чай, полезни мазнини като зехтина, лененото масло, авокадото.

На предпоследния етаж е чашата червено вино на ден. А отгоре, в позицията на "черешката", тържествува блокче черен шоколад. 

1
2
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft