Какво представлява кресонът и за какво се използва

вход през zajenata.bg
4579
Какво лекува кресонът

Какво лекува кресонът

Кресонът е спечелил славата си на лечебна билка сравнително рано. Около 400 г. пр. Хр. Хипократ разположил първата болница на остров Кос в близост до извор, така че свежият кресон, който расте наблизо, да се използва за лечение на пациентите. През първите години на XVIII век Николас Кулпепер (автор на Culpeper’s Herbal) вярвал, че кресонът може да пречисти кръвта. Съвременната наука е открила повече от 15 есенциални витамини и минерали само в това растение – повече желязо от спанака, повече калций от млякото и повече витамин С от портокалите.

Кресонът е с ниско калорийно съдържание, но съдържа фитонутриенти като изотиоцианат и антиоксиданти с множество предпазващи от заболявания свойства. Едно от тях е глюконастуртинът, глюкозинолатно съединение, което придава леко лютивия привкус, съдържа се в листата и корените на растението и е източник на фенетил-изотиоционат, който доказано забавя развитието на карциномите.

Витамин К е най-изявеният нутриент в кресона с 312% от препоръчителната дневна доза. Той формира и заздравява костите и намалява невронните увреждания на мозъка, което подпомага лечението на Алцхаймер. Съдържа и витамин С с 72% от препоръчителната дневна доза, близко следван от витамин А с 64%. Витамин С е незаменимо оръжие в борбата с инфекциите, като потушава симптомите на настинка и грип, спомага за поддържане на здрава съединителна тъкан и предотвратява недостига на желязо. Витамин А, още известен като ретинол, е от изключително значение за правилното функциониране на имунната система и произвежда пигменти в ретината на окото, липсата на които може да доведе до нощна слепота.

Манганът е кофактор за антиоксидантния ензим superoxide dismutase, а калцият за здрави кости и зъби изобилства в кресона. Антиоксидантните флаваноиди като бета каротин, зеаксантин и лутеин предпазват от рак на белите дробове и устната кухина. Витамини от група Б включват рибофлавин, ниацин, витамин Б6, пиридоксин, тиамин и пантотенова киселина, всеки от които има важна роля за поддържане на отличното функциониране на клетъчните метаболитни функции.    

1 2 3 4
5
6
Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft