Рецепти с кресон
Салата от кресон, спанак и круша
Съставки:
2 чаши нарязан кресон, използвайте и стъблата
2 чаши спанак, нарязан на едро
1 голяма или 2 средни круши
сол и пипер на вкус
1 настърган морков
1 супена лъжица печен сусам
Дресинг
1 супена лъжица пресен джинджифил, нарязан на едро
¼ чаша овкусен оризов оцет
¼ чаша бадемово масло
1 ½ супени лъжици суров мед
2 супени лъжици вода или повече, ако е необходимо
чили или на вкус
½ чаена лъжица хималайска сол
3 супени лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
Поставете кресона и спанака в голяма купа. Нарежете крушите на плътни резенчета с големината на кибритена клечка. Внимателно ги поставете при кресона и спанака. Овкусете със сол и пипер на вкус.
Поставете всички съставки на дресинга в блендер и блендирайте до получаването на хомогенна смес. Овкусете салатата с дресинга и украсете с настърган морков и печени сусамови семена.
Зеленчуци с кресон
Необходими Съставки
- моркови - 380 г
- тиквички - 380 г
- целина - 2 стръка
- масло - 30 г
- кресон - 1 връзка
- черен пипер
- копър
Начин на приготвяне
- Нарежете морковите и тиквичките на пръчки. Сложете морковите в купа, залейте с 2 с.л. вода и гответе на пълна мощ около 5-6 минути под похлупак.
- Преместете ги в краищата на съда и в средата поставете тиквичките и нарязаните на ленти стръкове целина.
- Върнете обратно в микровълновата и гответе още 4-5 минути. Разтопете за около 30 секунди маслото във фурната, добавете наситнен кресон, сол и черен пипер.
- Разбъркайте добре и овкусете със сместа добре отцедените зеленчуци. Разбъркайте и поднесете веднага.
- По желание към ястието може да добавите и други зеленчуци.
Супа с кресон
Необходими Съставки
- кресон - 3 шепи
- праз - 2 стръка
- селъри - 3 стръка
- картофи - 3 броя
- пащърнак - 1 корен
- чесън - 2 - 3 скилидки
- олио - 2 с.л.
- сол
- черен пипер - прясно смлян
- мазнина - 60 мл
Начин на приготвяне
- Загрейте мазнината в тенджера и запържете в нея нарязаните дребно праз, селъри, настъргания пащърнак и скълцания чесън.
- След 20 секунди добавете почистените и нарязани картофи , разбъркайте и долейте гореща вода, колкото да покрие зеленчуците.
- Варете, докато картофите омекнат напълно. Добавете измития кресон, разбъркайте и овкусете със сол и черен пипер.
- Свалете веднага от котлона и оставете под капак за няколко минути.
- След това пасирайте и по желание разбъркайте с малко сметана. Поднесете с листенца пресен кресон.