Какво представлява ботокса и какви рискове крие

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за кожата
Какво представлява ботокса и какви рискове крие
3059

Ботокс е комерсиалното наименование на токсина, произвеждан от бактерията клостридиум ботулинум. В големи количества този токсин може да причини ботулизъм – хранително отравяне, което често завършва летално. Въпреки опасностите, които крие ботокса, учените откриха начин да извлекат ползите от него. Малки количества разреден ботокс могат да бъдат инжектирани директно в определени мускули, намалявайки по този начин мимическите бръчки и линиите на лицето.
Употребата на ботокс е разрешена в края на 80-те години от Комисията по храните и лекарствата, след като е установено, че ботоксът влияе положително върху състояния като блефароспазъм (неконтролирано мигане) и мързеливо око.
Как действа ботоксът?
Ботоксът блокира импулсите, които нервите изпращат към мускулите. Инжектираният мускул губи временно способността си да се съкращава, което видимо изглажда и омекотява бръчките.

Ботоксът се използва предимно за третиране на линиите на челото, бръчките около очите (така нареченият „пачи крак”) и линиите между веждите. Бръчките, причинени от гравитацията и излагането на слънчева светлина не се влияят от ботокса.

Как се извършва процедурата?
Процедурата отнема само няколко минути и не е необходима анестезия. Ботоксът се инжектира в мускулите с тънка игла, което може да причини лек дискомфорт. Обикновено пълният ефект от процедурата се проявява след 3 до 7 дни. Седмица преди инжекцията не трябва да се консумира алкохол, а за да се избегнат синините, 2 седмици преди процедурата не трябва да се приемат аспирин и противовъзпалителни лекарства.

Колко дълго трае ефектът?
Ефектът от ботокса продължава от 4 до 6 месеца, след което бръчките постепенно се появяват и трябва да бъдат третирани отново.

Странични ефекти
Временните синини са най-често срещаният страничен ефект, възникващ след процедурата. Възможно е и главоболие през първите 24-48 часа. Малък процент пациенти усещат тежест на клепачите, което може да продължи от 2 до 3 седмици. Причината е миграцията на ботокса, поради което третираната област не трябва да се търка поне 12 часа след процедурата.
Противопоказания
Бременни жени, кърмачки или хора с неврологични заболявания не трябва да се подлагат на процедури с ботокс. Преди инжектиране на ботокс се консултирайте с лекар!

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Красива кожа
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft