Какво представлява булимията

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Какво представлява булимията
1574

Булимия нервоза е заболяване, което се изразява в поглъщане на огромни количества храна, последвано от самопредизвикано повръщане. Болните развиват маниакален страх от напълняване, свързан с психически проблеми. Булимията е психично заболяване , което води до сериозни хранителни разстройства. Нейното лечение протича в две взаимосвързани направления: коригиране на хранителния режим и справяне с психологическите проблеми, станали причина за възникването на заболяването.

Какви се симптомите  и причините за заболяването?
Жертви на булимията най-често стават младите жени. Това е лесно обяснимо. По своята природа жените са по-емоционални и обръщат повече внимание на външността си. Те често се вманиачават в своето тегло, броят всяка погълната калория и се подлагат на мъчителни диети, което е сериозна предпоставка за развитие на булимия.
За булимията е характерно рязко пристъпообразно усилване на апетита, което води до поглъщане на огромни количества храна, а веднага след това започва обратният процес – пречистване на организма от храната с всички възможни средства. В този момент болните започват да правят опити да предизвикат повръщане, използват слабителни и пикочогонни средства, подлагат се на изтощителни тренировки или просто спират да се хранят. При това те се намират в състояние на силен стрес, поради угризенията на съвестта, предизвикани от неправилното им хранително поведение. Поради тези причини страдащите от булимия се нуждаят не само от консултация с диетолог, но и от психотерапевт, който ще им помогне да установят истинските причини за неудържимите пристъпи на глад.
Основните психологически симптоми, водещи до развитие на булимия са силно чувство за вина, склонност към депресии, критичност към себе си, зависимост от мнението на околните, слабохарактерност и неспособност за обективна оценка на собствената външност.
Физиологическите симптоми са: резки разлики в теглото (или така нареченият йо-йо ефект), влошаване на състоянието на зъбите, мускулни болки, подуване на паротидната жлеза; раздразнение на гърлото и др.

Как се лекува болимията
Обикновено хората, страдащи от булимия, умело прикриват своето състояние. Причината е срамът, който изпитват, и заблудата, че могат да се справят с проблема самостоятелно. Това още повече влошава нещата – в опитите си да се преборят с последствията, а не с причините за заболяването, булимиците утежняват значително своето положение.
Тъй като страдащите от булимия не са в състояние сами да установят и отстранят скритите причини за възникването на това състояние, техните опити за самолечение обикновено се провалят. Единственият ефективен начин за борба с това заболяване е комбинираната терапия, включваща консултации с психолог, психотерапевт, диетолог и лечение с лекарствени средства.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft