Какво представлява дисковата херния

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Какво представлява дисковата херния
5514

Дисковата херния представлява нарушение на целостта на междупрешленния диск, при което се осъществява изместване на намиращото се в него пулпозно ядро и разкъсване на неговия фиброзен пръстен.
Заболяването засяга предимно лица на възраст 25-45 години.


Какви са причините за развитие на дискова херния

Основната причина за разрушаването на междупрешленните дискове са острите и хроничните претоварвания, дължащи се на:
накланяне при вдигане на тежки предмети;
работа в седнало положение;
хронично въздействие на вибрация;
неправилна стойка.
Механизъм на развитие на дискова херния
Междупрешленният диск е съставен от пулпозно ядро и фиброзен пръстен. С възрастта плътността на хрущялната тъкан, изграждаща ядрото намалява, а основното натоварване пада върху влакната на пръстена.
В началните етапи от заболяването по фиброзния пръстен се образуват микропукнатини, в които попадат частички от тъканта на ядрото. С течение на времето тези пукнатини се разрастват, а пулпозното ядро започва да излиза извън пределите на диска. Този процес води до формиране на дискова херния и може да обхване шийните, поясните или гръдните прешлени.
Симптоми
1) Симптоми при дискова херния в гръдния отдел на гръбначния стълб: постоянна болка в гръдния отдел; в някои случаи – сколиоза и кифосколиоза.
2) Симптоми при дискова херния в шийния отдел на гръбначния стълб : главоболие, световъртеж, скокове на артериалното налягане, болки в областта на раменете и ръцете, изтръпване на пръстите на ръцете.
3) Симптоми при дискова херния в поясно-кръстния отдел на гръбначния стълб: болки в кръста и долната част на краката, изтръпване на пръстите на краката.

Как се лекува дискова херния?

Методите за лечение на дисковата херния се делят на консервативни и оперативни . Изборът на методика зависи от размерите, локализацията и обема на хернията.
В началните етапи заболяването се поддава на лечение с мануална терапия. Други консервативни методи за лечение са: остеопатия, лечебен масаж, рефлексотерапия и лечебна физкултура.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft