Как да използваме прополис, за да имаме здрави зъби и венци

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Как да използваме прополис, за да имаме здрави зъби и венци
7086

Освен че произвеждат мед, пчелите вкарват в килийките заедно с него и частици от лепкаво ароматно вещество от пъпките и листата на дърветата. Това е прополисът – главното оръжие на пчелите срещу бактерии. Той служи за защита на кошера от микроби.

Египтяните са използвали прополиса преди повече от 3000 години. Прополисът съдържа различни по вид смолисти вещества, вещества от пчелни жлези, а също така и пчелен прашец.

В състава му има повече от 300 различни съединения, сред които много витамини, етерични масла и полезни елементи като желязо, цинк, магнезий.

Заради това прополисът има широк спектър на действие, който е благоприятен за човешкото здраве. Прополисът има антисептични, обезболяващи, заздравяващи и антитоксични свойства.

Прополисът е подходящ както за възрастни, така и за деца и се използва за заздравяване на венците и за лечение на някои заболявания на венците и устната кухина.

Единственото ограничение при използването на прополис е алергичната реакция към някоя от съставките. Тя се проявява като обрив, зачервяване, повишаване на температурата или подуване. При по-сериозни случаи на алергия към пчелни продукти може да се стигне до шок.

Настойката от прополис се използва от много години като средство за профилактика и лечение на венците. Тя се продава в аптеката, но може да я приготвите и сами.

Прополис
За да се получи настойка от прополис, се смесват 20 грама прополис и 100 милилитра 70-градусов спирт. Така се получава 20% прополисова настойка.

Охладеният прополис се настъргва, добавя се в съда със спирта, затваря се и се оставя да престои 2 седмици на тъмно място, като периодично съдът се раздрусва. Прецежда се и се оставя в хладилник, където може да се съхранява до 2 години.

За деца и бременни жени се препоръчва воден екстракт от прополис, защото не съдържа спирт. Той се приготвя от 100 милилитра топла преварена вода, към която се добавят 10 грама настърган прополис.

Затваря се плътно съдът, в който се намира прополисът с водата, и се оставя да престои 24 часа. Това средство може да се използва в продължение на не повече от 3 дни.

При възпаление на венците настойката от прополис се използва за изплакване по 4 пъти на ден в продължение на 4 дни. След измиване на зъбите с паста, съдържаща прополис, се препоръчва изплакване на устната кухина с прополисова настойка или с воден екстракт от прополис – това предпазва от заболявания на венците, а също така помага при пародонтоза.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве,
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft