Как да поддържаме мебелите си нови

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Как да поддържаме мебелите си нови
7087

Няколко месеца след покупката върху новия кожен фотьойл са се появили пукнатинки, а по дървените столове – драскотини? Това няма да се случи, ако се поддържате мебелите си по всички правила.

Разкошната кожа

Кожата изисква особени грижи. За да остане мека, два пъти в годината трябва да я обработвате със специална емулсия (мляко) за кожени изделия със защита от ултравиолетовите лъчи. Специалистите съветват да го правите в началото и в края на отоплителния сезон. Освен това не оставяйте кожените мебели под прякото въздействие на слънчевите лъчи, за да не изгорят.

Меката тъкан

Микровлакното не е много взискателно по отношение на поддържането. Запазването на външния вид на мебелното покритие позволява редовно чистене с прахосмукачка със специален накрайник. Добре се отразява на тапицерията и почистването й с мека четка да дрехи, която трябва да се движи по посока на влакното.

Топлото дърво

За да избършете прахта от дървени мебели, е достатъчно да прекарате по тях влажна (но не мокра!) салфетка. Дървесината от широколистни дървета (дъб и ясен) можете да почиствате само със суха кърпа, за да не се натрупва прах в порите. Важно е дървените мебели да се осветяват с еднаква интензивност - така потъмняването й с времето, което е неизбежно, ще става равномерно.


Да почистим дървото от петна

1. Следи от вода
Върху влажна кърпа сложете малко паста за зъби и полирайте мястото.

2. Прогорено място
С леко притискане нанесете върху мястото малко майонеза, оставете я за 30 минути и изтрийте до сухо.

3. Петно от восък
Разтопете восъка със сешоар и го попийте с мека кърпа.

4. Драскотини
Нанесете върху дървото крем за обувки със същия цвят.


Азбука на домакинството

- За да не се захаби кухненската мивка, периодично я измивайте с гореща вода с добавена в нея сода бикарбонат.
- Пресните мастилени петна по дрехите се почистват бързо с мляко.
- Млякото почиства добре позлатени рамки, огледала, клавиши на музикални инструменти.
- Ако в шкафа с хранителни продукти са се появили мравки, сложете вътре някой поувяхнал лимон. Неканените гости ще избягат.

Хлорофитумът е най-добрият чистач на въздуха

Най-активният чистач на въздуха в жилището е хлорофитумът. Немците го наричат зелена лилия, англичаните - растение паяк. Англичаните са го кръстили така заради формата му. Непретенциозното към светлината и влагата растение представлява розетка с тесни листа - зелен фонтан. От розетката с времето се появяват дълги тънки стъбла цветоноси с дребни бели цветчета. На края на всеки цветонос скоро се образуват малки розетки от листа. Те могат да се откъснат и да се засадят - ще порасне нов хлорофитум. Ако саксията с растението се окачи на кашпа, цветоносите, увисвайки надолу, ще направят хлорофитума да заприлича на зелен паяк с мъхнати крачета. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Дом
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft