Как да се справим с постоянното потене

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за кожата
Как да се справим с постоянното потене
9573

Проблемът с постоянно мокрите подмишници , потните ръце или крака тревожи и потиска немалко хора. Представете си неудобството и срама, което ще изпитвате всеки път, когато се появят онези ужасни мокри петна под блузата или ризата или когато трябва да се ръкувате с някой, а ръцете ви лепнат. Има случаи, когато този проблем дори може да доведе и до сериозен психически дискомфорт. Счита се, че 3% от хората са засегнати от т.нар. хиперхидроза или повишено потене. В повечето случаи хиперхидрозата е локализирана в конкретна област по тялото (над 50 % в подмишниците) и изключително рядко може да е дифузна. Установено е, че в близо от половината случаи има наследственост на състоянието.

Принципно всички състояния, които са придружени от повишено изпотяване (хиперхидроза), мога да се разделят в две големи групи: Когато не може да се намери конкретна причина, говорим за първична хиперхидроза, като тя в преобладаващата част от случаите е локализирана (подмишници, длани, ходила, лице). При вторичната хиперхидроза най-често има подлежащо неврологично, ендокринно или друго заболяване, или друга причина. Най-често се касае за: повишена функция на щитовидната жлеза, подагра, менопауза, затлъстяване, диабетна невропатия, инфекциозни заболявания (туберкулоза, малария), сърдечно-съдови проблеми, прием на алкохол или лекарства (амфетамини, антидепресанти) и др.

Със сигурност всички страдащи от проблема с повишено потене са изпробвали поне един рафт с антиперспиранти , които обещават 24-часова защита с едно нанасяне, таблетки през устата, някои нетрадиционни методи, а някои може дори да са претърпели хирургична интервенция. Факт е, че повечето от изброените методи са неефективни, краткодействащи или носят някакъв риск. В последните години обаче все по-популярен започна да става ботулиновият токсин като възможност за лечение.

Макар думата токсин да стряска малко, ботулиновият токсин има невероятно много медицински и естетични приложения. Действието му при хиперхидрозата се състои в това, че когато се постави в зони, където има повишено потене, той блокира нервните окончания, които сигнализират на потните жлези да функционират и произвеждат пот. Това му приложение има одобрението на Американската акaдемия по храни и лекарства (FDA), което е немалък гарант за притежанието най-важната комбинация от качества – ефективност и безопасност.

Едно от големите предимства на ботулиновият токсин, че с една почти безболезнена манипулация си гарантирате "сух" период от порядъка на поне 6 месеца, а нерядко и до 10 – 12. Количеството необходимо за блокиране на потенето по никакъв начин не оказва влияние върху целия организъм и процедурата може да се повтаря многократно във времето, когато ефектът на ботулина се изчерпи. Повечето пациенти си поставят токсина средно веднъж годишно и то предимно през пролетта, когато потенето започва да се засилва. По правило продуктът се поставя от квалифициран специалист дерматолог. Преди манипулацията се прави специален тест, с който се установява кои са зоните с най-голямо потене и какво количество от продукта би било нужно за процедурата. Инжектира се с много тънка игла в няколко точки в съответния участък, като се набляга там, където потенето е по-изразено. Процедурата е сравнително кратка и за подмишниците например отнема само 15 – 20 минути, като е придружена от съвсем слаб дискомфорт. По принцип действието на ботулина започва да се проявява на първата седмица и вече на втората потенето е намалено повече от 90 %.

Като се имат предвид всички предимства, които ботулиновият токсин категорично има спрямо другите методи, той определено не се явява опция в справянето с проблема хиперхидроза, а по-скоро застава на първо място като метод на избор. Не е случайно, че 99 % от всички подложили се на такава манипулация споделят, че са щастливи или много щастливи от резултатите.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Кожа
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft