Как да си подквасим сами домашно мляко

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Как да си подквасим сами домашно мляко
5831

Как да си подквасим мляко ? Киселото мляко притежава добри вкусови, диетични и лечебни качества. Освен това технологията, по която можем да си приготвим този уникален продукт в домашни условия не е никак сложна. Това, което ни е нужно е прясно мляко и жива закваска.

Доказано е, че след кипване на прясното мляко в него умират много бактерии, които могат да се окажат вредни за човешкия организъм, но пък остават тези, които са отговорни за подквасването му. За това първото което трябва да направите е да сварите млякото.


Най-съществения момент от цялата процедура се оказва охлаждането на свареното мляко. То не трябва да е нито много горещо, нито прекалено охладено.

Температурата му трябва да е около 40-45 градуса. Нали не си представяте да топите термометъра през 2 минути, за да разберете до колко градуса се е охладило то.

За целта можете напълно да разчитате на вашите сетива и както казват бабите ни потопете кутрето си в свареното мляко и ако докато броите до пет не ви запари на пръста, то значи вече сте готови да добавите подквасата.


Най-подходящата подкваса си остава домашното кисело мляко, но все пак ако не разполагате с такова, можете спокойно да се доверите на млеката, които са направени по БДС. Вземете чаша и в нея сложете една препълнена лъжица кисело мляко.

След това разбъркайте добре и добавете 2-3 лъжици от прясното мляко, което предварително сте разделили в буркани. Разбъркайте отново и добавете подквасата в бурканите, като се уверите, че тя е добре разтворена в млякото.

Следващата стъпка е да чакате млякото да се подкваси . Нали не си мислите, че това става за пет минути. Увийте затворените бурканите във вълнено одеяло, за да предотвратите по нататъшното охлаждане на млякото и го оставете така за около 3 часа.

След това го проверете и ако е станало достатъчно гъсто го охладете и приберете да се стегне в хладилника, ако ли не го завийте за още половин час.

Не е сложно, нали?

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Вкусни
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft