Как да си изсушим праскови за зимата

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Как да си изсушим праскови за зимата
56867

Ако обичате праскови, можете да ги консервирате по най-различни начини – като сладко, компоти или мармалади. Но много вкусни стават прасковите, които са сушени.

Те могат да се поднесат като самостоятелен десерт и могат да се допълнят само с ванилов сос или малко сметана, а може и с топка сладолед.

Сушените праскови запазват полезните вещества на плода, който съдържа много ценни витамини и микроелементи . Сред тях са калий, витамини от група В, витамин РР, бетакаротин .

Сушени плодове
За да изсушите праскови, изберете плодове, които не са прекалено меки. Те не стават за сушене, а само за пряка консумация или за мармалад.

За сушене ще ви трябват добре узрели, но леко твърди праскови. За да разберете зрелостта им, натиснете ги леко с пръст и ако добре зачервената праскова е съвсем леко омекнала, значи можете да я използвате за сушене.

За да изсушите праскови, ги измийте добре, а след това ги нарежете. Срежете всеки плод наполовина. Отстранете костилките и нарежете половинките на тънки резенчета.

Сушене на праскови
Наредете нарязаните праскови върху марля или голямо сито. Може също така да използвате решетка от метал или от дърво. Покрийте резените със слой марля и оставете да се сушат на шарена сянка.

Не излагайте прасковите на пряка слънчева светлина и всеки ден ги обръщайте много внимателно, за да не смачкате вкусните плодове. В момента, в който се смалят повече от наполовина и са достатъчно сухи на пипане, е време да ги приберете в буркани.

В буркани могат да се наредят само резени, които са напълно изстинали. Можете да поръсите малко пудра захар върху сушените плодове и да ги ползвате като вкусен десерт по всяко време на годината.

Ако не ви се чака дълго, тъй като процесът на сушене може да отнеме над 10 дни, можете да изсушите праскови и във фурната си.

За целта измийте и нарежете прасковите и ги сложете в тава. Загрейте фурната на 100 градуса и сложете тавата, като оставите вратичката открехната. Обръщайте периодично прасковите и след няколко часа ще имате готови сушени плодове.

Вкусна кухня
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft