Как да си приготвим домашен парфюм

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Как да си приготвим домашен парфюм
5903

Ароматните средства могат не само да се купят в скъпи магазини, но и да се приготвят в домашни условия.
Домашният парфюм може да се направи, полагайки се напълно на собствения вкус, което ще помогне максимално да подчертаете индивидуалността и да получите действително ексклузивен аромат.
Домашният парфюм се приготвя от ароматни масла, специи, вина, хранителни продукти и други компоненти. В основата на парфюмната композиция е спиртът, водата и ефирните масла. Ще е необходим и определен съд: голяма купа, чашки, а също мерна лъжичка и пипетка.
 

Домашният парфюм не трябва да се подготвя в метален съд - най-добре той да е пластмасов, понеже някои вещества могат да встъпят в химична реакция с метала, а уханието в последствие няма да е много приятно.
Приготвянето на парфюм е интересен и творчески процес, от който се увличали много известни съблазнителки, такива като египетската царица Клеопатра. Спиртът най-добре да е пшеничен, обаче, ако не успеете да го намерите, може да използвате неразреден медицински спирт или водка от високо качество.

Преди да приготвяте домашен парфюм, трябва да определите концентрацията, която той ще притежава. Процента на ароматни вещества може да бъде от 1-2% до 15-30%.
За да е устойчиво уханието, трябва да добавите фиксатори на аромата - ванилия, миру, масло от сандалово дърво, перуански балзам. След приготвянето, парфюмът в течение на няколко седмици да престои на сухо място. Да се съхранява трябва само в стъклени флакони, в никакъв случай в пластмасови. При добавянето на всеки нов ингредиент сместа трябва да се помирише, за да контролирате максимално резултата.

Най-известните домашни парфюми са на основата на розовото масло. За това в неголям стъклен буркан трябва да смесите 6 капки етерично масло от роза, 2 капки масло от розово дърво, 3 капки масло от мушкато, 8 капки масло от сандалово дърво и 0,5 ч.л спирт. Да се съхранява на тъмно получения състав е необходимо в течение на една седмица, и само след това може да се използва. По подобен начин може да приготвяте парфюм с масло от божур.

Към 10 капки от даденото вещество добавете същото количество сандалово масло, 3 с.л спирт и 2 чаши почистена вода. Всичко компоненти се спесват и се оставят на тъмно и прохладно място в течение на 12-15 часа.
Романтичните домашни парфюми се правят на основа на люляк. За тази рецепта взимат по 2 капки масло от даденото растение и розово масло, по 1 капка масло от ирис и иланг-иланг, 0,5 с.л. спирт и една капка перуански балзам.

Маслото от ирис, по желание може да се замени с масло от теменужка. Сместа може да се използва след като отстои в продължение на седмица. Много интересен, възбуждащ аромат се получава при смесването на 5 капки мускусно масло и същото количество сандалово масло, прибавяйки към тях 3 капки масло от ладан и 3 ч.л масло от жожоба. Такъв парфюм с оставя да престои 12-15 часа.

Може също да се приготвят твърди домашни парфюми . Този тип парфюмерия става все по-известна, тъй като те лесно се използват и е удобно да се пренасят. За да направите такъв парфюм, трябва да вземете 2 с.л дребнонарязан пчелен восък и четвърт ч.л емулгатори на восък и ги растопете на водна баня. След това добавете в масата 2.5 с.л миндалово масло, четвърт чаена лъжичка стеаринова киселина и 2 с.л чиста вода. Внимателно разбъркайте до получаване на еднородно състояние и добавете произволно етерично масло, по желание. Сложете в стъклени шишенца и охладете. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Уютен дом
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft