Как да увеличим трайността на отрязаните цветя
	Трайността на отрязаните цветя се увеличава и от някои вещества, разтворени във водата.
	Химичните вещества имат предназначение не само да обогатят водата със захари, но и да я дезинфекцират,и да сведат до минимум дейността на гнилостните бактерии в нея.
	Засега не е установено универсално средство, което да влияе на всички видове цветя.
	Опитът на българските цветари показва, че оказва положителен ефект добавянето на 1/2 чаена лъжичка захар на 1 л вода или един аспирин на същото количество течност.
	Освежаващо действат и 1% разтвор от глюкоза, 1,5 -2% разтвор от глицерин или 10% спиртен разтвор.
	Смята се, че аспиринът влияе добре на гергини и рози, а захарта - на лалета, богородички и димитровчета.
	Добавянето на монета от медна сплав (например 2 стотинки) удължава живота на лалетата. Препоръчва се и 8% разтвор на глюкоза за тях.
	10% захарен разтвор действа благоприятно върху хризантемите и астрите.
	Популярна немска рецепта съветва за розите да се използва 1 супена лъжица винен оцет и 50-75 г захар на литър вода.
	2-5% захарен разтвор се прилага широко в Германия за люляк, фрезии, карамфили, рози, лалета. По този начин трайността им се увеличава с около 7 дни. Но има някои цветя, като цикламата, момината сълза и амаралисът, които не понасят захарния разтвор.
Препоръчват се и следните универсални рецепти:
	* 15г захар, 0,5г стипца, 0,3г калиев хлорид и 0,2г готварска сол за 1 литър вода.
	* 10г захар и 30г сребърен нитрат за 1 литър вода.


 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            







