Сезонът на гъбите винаги е празник за любителите на горските дарове. Наред с възможността да се насладят на вкусни гъби обаче идва и сериозна опасност - отравяне с отровни гъби .
Защо отравянето с гъби е риск дори за опитните
Дори опитните гъбари могат да допуснат грешка, като наберат отровна гъба, която много прилича на ядлива, или гъби, натрупали тежки метали и други вредни вещества от замърсена среда. Понякога опасността се крие не в самата гъба, а в условията, в които е израснала.
Как се проявява отравянето с гъби?
Снимка: pixabay
Първите симптоми могат да се появят в рамките на 30 минути след консумация или след 6-24 часа, а в случай на отравяне със зелена мухоморка - дори след 2 дни. Признаците на отравяне са много разнообразни:
- Гадене и многократно повръщане
- Остра болка в корема
- Диария
- Главоболие и световъртеж
- Слабост, изпотяване, понижено кръвно налягане
- Припадък, объркване
- Конвулсии и халюцинации
- При децата отравянето често се проявява като летаргия, апатия, сънливост и често повръщане.
Какво да правите при първите признаци на отравяне
Ако се появят тревожни симптоми, незабавно трябва да се обадите на линейка. Преди да пристигнат лекарите, е необходимо да окажете първа помощ:
Изплакнете стомаха. За целта дайте на пострадалия да изпие 0,5-1 литър топла вода и предизвикайте повръщане. Повторете процедурата 2-3 пъти.
Дайте сорбент, например активен въглен - приблизително 1 таблетка на 10 кг телесно тегло.
Дайте на пострадалия да пие много вода, за да избегнете дехидратация.
Много е важно да се запазят остатъците от гъби или сготвена храна - това ще помогне на лекарите бързо да поставят диагноза и да предпишат правилното лечение.
Какво да не правите
- Не се самолекувайте при никакви обстоятелства.
- Не давайте антиеметици (лекарства против гадене и повръщане) или лекарства за "запичане", тъй като те могат да влошат състоянието.
- Не чакайте симптомите да отшумят сами – отравянето с гъби може да бъде смъртоносно, дори ако ядете малко количество отровни гъби.
Кои гъби са най-опасни?
Особено внимание трябва да се обърне на гъби като зелена и червена мухоморка, както и отровни пънчушки. Те представляват сериозна заплаха за живота. В същото време пачи крак се считат за най-безопасните гъби, тъй като имат уникалната способност да отстраняват радионуклиди и да абсорбират токсини от почвата най-малко. Пачи крак обаче има и отровни аналози, така че бъдете изключително внимателни, когато ги събирате.
Снимка: pixabay
Полезни съвети от специалист
Ако се съмнявате в годността на една гъба за консумация, не я яжте!
Гъбите са противопоказани за деца под 3-годишна възраст.
Не забравяйте, че дори ядливите гъби могат да станат опасни, ако са неправилно приготвени или берат в замърсена зона.