Как ще е най-икономично да се отоплявате зимата?

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Как ще е най-икономично да се отоплявате зимата?
27343

Зимата излиза евтино на климатик . Това показват изчисленията на експертите от Българския енергиен форум. Те са сметнали, че за апартамент с площ 50 квадрата с южно изложение климатикът ще глътне 234 лв. за отопление през цялата зима. От сравнени 19 начина за осигуряване на топло през студените месеци на годината парното се нарежда на 13-о място, а природният газ на 14-о. По-напред в класацията по евтино отопление излизат дървата, въглищните котли и комбинацията между климатик и електрическа печка.
От Българския енергиен форум предупредиха, че сравнението е направено без в сметката да се включва инвестицията която трябва да се направи за закупуването на климатик, котел или пък за вързването към топлофикацията.
Стандартът за качествено отопление и постигането на комфорт във всички помещения в едно жилище е температура да е от порядъка на 21-22 градуса, обясниха енергийните експерти. Стандартният разход на енергия е 0,03 киловата на кубичен метър, а продължителността на отоплителния сезон, за която са направени изчисленията е 2000 часа, което е типично за София, допълниха от БЕФ. Освен това експертите са правили сметките, при положение че жилището се отоплява, без уредите да се изключват на 100% в нито един момент. При това положение необходимата топлоенергия за въпросния южен апартамент с площ 50 квадрата е 5200 киловатчаса за целия сезон. Така греенето само с електрическа печка при осреднени цени за тока в България от 16,2 стотинки за киловатчас излиза 842 лв.

По-скъпо от това излизат само отоплението на дървени въглища – 987 лв. и с нафтови печки – 1325 лв.

За сравнение, ако топлото за същото жилище се осигурява с климатик, харчът ще е едва 28% от този с електрическа печка. По-евтино е само с термопомпа – 26% от разхода на елпечка, но експерти обясниха, че там инвестицията е много голяма. И допълниха, че на практика и климатикът е термопомпа, само че при падане на температурите под 0 градуса, ефективността му пада рязко.
Ако нямате възможност да си купите 2 климатика, за да отоплявате тези 50 квадрата (в общия случай – две стаи), а комбинирате един климатик и една електрическа печка, това ще ви излезе двойно по-скъпо, отколкото само с климатик. Разходът за целия сезон при това положение излиза 417 лв. От друга страна, сравнено само с печката, тази комбинация идва с 50% по-евтина. Горе-долу същата е икономията, която се получава и с котел на въглища. Парното бърка в джоба с 32% по-малко от печката. За въпросния апартамент от 50 квадрата в София сезонът по сметките на експертите излиза 576 лв. (без топлата вода). В сравнение с климатика обаче парното излиза с два пъти и половина по-солено. Малко по-скъпо ще дойде, ако имате газово котле – 660 лв.
Ако ползвате по-модерни системи за отопление, като например такива на брикети или пелети ще спестите малко под 40% от парите които иначе бихте платили за топло от електрическа печка. В сравнение с климатика обаче ще дадете с 300 лв. отгоре.
За намаляване на разходите на енергийните експерти съветват какъвто и начин на отопление да сте избрали, да поддържате стационарен режим на отопление без пълното му изключване, а само с частично намаляване на температурата. Това осигурява икономия на гориво минимум 10-15% поради това, че се избягва изстиването и повторното „прогряване“ на вътрешните и външните стени на помещенията, които са най-големите акумулатори на топлинна енергия.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Уютен дом
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft